Automobili

Ponedeljak, 19.02.2024.

14:55

Kazne i do 10.000 evra: Svakodnevni predmeti koje ne smete imati u automobilu u Nemačkoj

Naizgled bezazleni predmeti mogu vas u Nemačkoj koštati dosta.

Izvor: Fenix magazin

Kazne i do 10.000 evra: Svakodnevni predmeti koje ne smete imati u automobilu u Nemačkoj
Foto: Shutterstock/Alex from the Rock

Pitanje da li u automobilu mogu da se ostavljaju kućne potrepštine poput noževa ili kašika, na prvi se pogled čini trivijalnim. Međutim, realnost izgleda drugačije.

U Nemačkoj postoje jasna pravila i obaveze koje utiču na prevoz svakodnevnih stvari. Konkretno, nošenje određenih kućnih predmeta u automobilu može dovesti do pravnih posledica i rezultirati kaznama do 10.000 evra.

Prvo, vozači su dužni propisno da osiguraju svoj teret. To se ne odnosi samo na teške ili glomazne predmete, već i na naizgled bezopasne stvari poput kupovine namirnica ili ukrasa za automobile.

U slučaju saobraćajne nesreće, neosigurani objekat može predstavljati ozbiljnu opasnost, kako za putnike u vozilu, tako i za ostale učesnike u saobraćaju, pišu nemački mediji.

Dalje, oostavljanje noža u automobilu je zabranjeno i uključuje pravne rizike. Određene vrste noževa, kao što su leptir noževi, sklopivi noževi, noževi sa fiksnom oštricom duži od 12cm i oni koji se smatraju oružjem, zabranjeni su u vozilu.

Ako policija tokom kontrole otkrije takve noževe, mogu biti izrečene stroge novčane kazne. Ovi se propisi odnose ne samo na automobil, već i na javni prevoz ovih predmeta. Izuzeci postoje samo za profesionalne ili posebne razloge koji opravdavaju nošenje noža.

Osim noževa, opasnost mogu predstavljati i drugi predmeti u automobilu. U tim slučajevima nema novčane kazne, ali znatna šteta ipak može nastati. Na primer, stručnjaci upozoravaju da u automobilu ne ostavljate elektronske uređaje kao što su leptopovi, telefoni ili tableti, jer se mogu oštetiti ili izazvati požar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: