Automobili

Sreda, 29.03.2023.

12:10

Zapadnjaci otišli, dolaze Iranci – prodavaće Rusima automobile za 13.000 dolara

Prve isporuke su zakazane za leto.

Izvor: Izvor: rt.com

Zapadnjaci otišli, dolaze Iranci – prodavaće Rusima automobile za 13.000 dolara
Foto: Profimedia

Iranski proizvođač automobila SAIPA počeće prodaju automobila u Rusiji 1. juna, najavio je u ponedeljak direktor kompanije Best Motors, Aleksandar Stepanov.

Drugi najveći iranski proizvođač automobila po obimu će isporučiti ukupno 45.000 vozila na rusko tržište tokom tri godine prema izvoznom ugovoru u vrednosti od 450 miliona dolara, piše Raša tudej.

Prva serija od 1.000 automobila modela Quik, Saina i Shahin trebalo bi da stigne do leta, rekao je Stepanov novinarima. On je dodao da Best Motors planira da proda najmanje 10.000 automobila tokom prve godine i otvori čak 120 auto-salona u različitim regionima Rusije.

U planu i proizvodnja u Rusiji

Ruska kompanija je u pregovorima sa iranskim proizvođačem i o lokalizaciji proizvodnje u Sankt Peterburgu, rekao je Stepanov.

Ranije u februaru, izvršni direktor iranskog proizvođača automobila SAIPA, Mohamed Ali Temuri, rekao je da je "SAIPA Grupa spremna da pošalje svoj inženjerski i tehnički tim u Rusiju da prilagodi proizvodne linije i omogući početak proizvodnje".

Cena iranskih automobila će se navodno kretati od milion rubalja (13.000 dolara) do 1,7 miliona rubalja (22.000 dolara) "od najjeftinijeg do najskupljeg modela", objasnio je Stepanov.

Veliki bliskoistočni proizvođači automobila "bacili su oko" na rusko tržište nakon egzodusa evropskih, američkih i japanskih brendova.

"Promet automobilskog sektora u Rusiji iznosi više od 20 milijardi dolara i možemo osvojiti dobar udeo na ovom tržištu nakon odlaska njihovih glavnih partnera zbog sankcija", citira Tejarat Online šefa iranske Organizacije za razvoj trgovine, Alirezu Pejmana Paka.

U februaru je iransko ministarstvo trgovine objavilo da SAIPA, zajedno sa još jednim velikim proizvođačem automobila, Khodro, prolazi kroz sertifikaciju u Rusiji za buduće isporuke vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

12 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: