Automobili

Sreda, 29.03.2023.

09:20

Važan test: Mogu li dizelaši i benzinci bez problema da koriste e-gorivo

Jedna od prednosti e-goriva je to što mogu da se koriste i u postojećim vozilima.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Važan test: Mogu li dizelaši i benzinci bez problema da koriste e-gorivo
Foto: VW promo

Nemačka je uspela da se izbori da se od 2035. godine u Evropskoj uniji, pored vozila sa nultom emisijom (na električni pogon), mogu prodavati i automobili koji će koristiti sintetička goriva ili e-goriva.

Da li postoji razlika između sintetičkog benzina i dizela i klasičnog goriva dobijenog iz nafte? Naravno, procesi njihove proizvodnje nisu isti (sintetičko gorivo zahteva veliku količinu električne energije), ali nema većih razlika u samom procesu sagorevanja.

Jedna od prednosti e-goriva je što se mogu koristiti u postojećim vozilima, odnosno automobilima na benzin i dizel.

Nemački auto-klub ADAC testirao je polovni VW Golf VII 1.4 TSI napunjen e-gorivom. Test je sproveden od juna do avgusta prošle godine, a automobil je prešao "nekoliko hiljada kilometara".

Nije bilo primetnih promena u tehničkim svojstvima i performansama u poređenju sa klasičnim benzinom. Nema problema ni sa dopunom goriva. Postojeća mreža benzinskih pumpi mogla bi se koristiti za e-goriva.

Gorivo za ADAC test, na primer, dolazilo je iz testne fabrike u Kemnicu.

Prema ADAC-u, cena manja od dva evra po litru sintetičkog goriva izgleda izvodljiva u budućnosti.

Tome u prilog govori i činjenica da troškovi zelene proizvodnje električne energije padaju, a rastuća masovna proizvodnja pojeftinjuje trenutno veoma skupa e-goriva. Sada su, međutim, troškovi znatno veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: