Gotovo je: Evropska država ukida subvencije za kupovinu električnih automobila

Da li će Šveđani ovom odlukom postati pioniri u Evropi, koje će pratiti i druge zemlje?

Automobili

Izvor:

Četvrtak, 24.11.2022.

14:32

Gotovo je: Evropska država ukida subvencije za kupovinu električnih automobila
Foto: Imfoto/Shutterstock

Mnogi Evropljani su uspeli da kupe električne automobile sa subvencijama, ali jasno je da će toj vrsti olakšica pre ili kasnije doći kraj.

Država mora prikupljati poreze i od nečega živeti. U Švedskoj je sada gotovo sa praksom subvencionisanja kupovine EV.

Klimatski bonus, koji je ranije bio odobren kupcima plug-in hibrida i čisto električnih vozila, više ne postoji, ukinut je.

Danas automobili sa klimatskim bonusom čine oko polovinu prodaje novih automobila u Švedskoj i dostupni su u većini cenovnih razreda. Premije zato više nisu opravdane, piše Revijahak.

Da li će Šveđani ovom odlukom postati pioniri u Evropi, koje će pratiti i druge zemlje? Videćemo, ali kako raste udeo novih električnih automobila među novoregistrovanim vozilima, države neće moći da priušte tolike troškove za subvencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: