Automobili

Subota, 08.10.2022.

13:06

Stižu Dacia Jogger Hybrid i Duster u mat boji

Rumunski brend otkriva nove planove.

Izvor: B92

Stižu Dacia Jogger Hybrid i Duster u mat boji
Foto: Dacia promo

Pomlađena gama Dacia modela privlači sve više kupaca. Uskoro počinje i sajam automobila u Parizu, gde će rumunski proizvođač kao deo kompanije Renault svakako imati jedan od zapaženijih nastupa.

Dacia je otkrila čime će se pohvaliti na svom štandu. Važno je napomenuti da nisu u pitanju samo koncepti, već i projekti spremni za masovnu proizvodnju i tržišne premijere.

Najbolji primer je Jogger. Kombinacija karavana i krosovera po razumnoj ceni privlači sve više kupaca u Evropi, a sve češće se može videti i kao taksi vozilo u Beogradu.

Sada će Dacia u ponudu ovog modela uvrstiti i hibridnu verziju – prvu u istoriji brenda.

Za sada se samo spekuliše šta je ispod haube. Postoje dve mogućnosti. Prva pretpostavka je da će srce sistema biti benzinski, 1.3 TCe motor dopunjen električnim sistemom (generator-starter), sa kojim će činiti "laki" hibridni sistem.

To je ono što i kupci priželjkuju zbog dinamike i cene koja bi sigurno bila niža nego u slučaju potpunog hibrida.

Druga opcija je da Dacia ponudi E-TECH tehnologiju poznatu iz modela Renault Clio, Capture i Megane Conquest. To bi značilo da se ispod haube nalazi 1.6-litarski atmosferski benzinski motor, zajedno sa električnom jedinicom, generatorom-starterom i setom Multi-Mode prenosa.

Takav sistem bi nudio istu snagu i mogao bi ponuditi veću ekonomičnost potrošnje goriva od 1.3 TCe Mild Hybrid, ali bi imao znatno lošije performanse i potencijalno višu cenu.

Dacia Duster Matte Edition

Ovde nije kraj novim proizvodima koji će se pojaviti na štandu u Parizu. Ponudi jedinog SUV-a biće dodata nova, jedinstvena konfiguracija.

Dacia Duster Mat Edition, kako je nazivaju, dobiće jedinstvenu boju dopunjenu odgovarajućim aditivima. Fotografije nisu objavljene, ali možemo zamisliti kako bi takva kombinacija trebalo da izgleda.

Nova verzija biće opremljena 1.3 TCe benzinskim motorom od 150 "konja". Biće uparen sa EDC automatskim mjenjačrm, ​​koji će snagu prenositi na prednju osovinu.

Više detalja znaće se 17. oktobra, kada počinje sajam automobila u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: