Automobili

Četvrtak, 11.08.2022.

13:00

Nestaju auto-perionice?

Nanopremazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine.

Izvor: B92

Nestaju auto-perionice?
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Međutim, novi nanopremaz ide još dalje i preti budućnosti auto-perionica.

Američka kompanija Actnano planira da osigura trajno čiste karoserije, očisti prozore automobila od kondenzacije te zaštiti presvlake i elektroniku od prljavštine novom formulom nanopremaza, navodi Revija HAK.

Prozirni nanofilm može da prekrije celi automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima efekat samočišćenja.

Za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde pronalazači.

Nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je izuzetno važno za funkcionisanje sistema aktivne bezbednosti.

Actnano svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu fotelja, tepiha… Kompanija takođe veruje da može da ponudi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

Predobro da bi bilo istina?

Vreme će pokazati, BMW i Porsche su kupili učešće u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: