Automobili

Petak, 15.04.2022.

11:12

Tesla u minusu: 40.000 automobila manje zbog zatvaranja Šangaja

Procena je da bi čak 84.000 vozila moglo biti izgubljeno, odnosno zakasnelo u lancu proizvodnje.

Izvor: Izvor: B92, Biznis.rs

Tesla u minusu: 40.000 automobila manje zbog zatvaranja Šangaja
Foto: B.Zhou/Shutterstock

Teslina fabrika električnih automobila u Šangaju, prva izvan granice Sjedinjenih Američkih Država, obustavila je rad na skoro tri nedelje zbog pandemijskog zatvaranja u finansijskom srcu Kine. Sa proizvodnjom od oko 2.100 automobila dnevno, to je oko 39.900 izgubljenih jedinica od kada su fabričke trake zaustavljene 28. marta.

Malo je znakova kada bi se situacija mogla promeniti. Grad sa 25 miliona stanovnika skoro svakodnevno objavljuje rekordne brojave zaraženih virusom Covid-19, a veći deo grada je i dalje pod ograničenjima kretanja sa stalnim prekidima u lancima snabdevanja hranom i proizvodnjom, piše Biznis.rs.

Kako saznaje Blumberg, svi proizvođači automobila u Kini će možda morati da zaustave proizvodnju u maju ako se obustave rada u oblasti Šangaja nastave. Zaključavanje, koje sada traje već treću nedelju uzastopno, uzdrmalo je ekonomiju i zastavilo proizvodnju, što je navelo premijera Li Kećijanga da više puta upozorava na rizike ekonomskog usporavanja.

Procenjuje se da će kompanija Tesla nastaviti rad najranije u prvoj nedelji maja, kada bi u Šangaju moglo da krene otvaranje.

Prema tom scenariju, procena je da bi oko 84.000 vozila moglo biti izgubljeno, odnosno zakasnelo u lancu proizvodnje.

Teslini gubici u proizvodnji bi mogli biti još veći ako bi i okolni gradovi bili zaključani, što bi potencijalno moglo uticati na snabdevanje fabrike auto-delovima.

Ponovno otvaranje fabrike se takođe može obaviti u višefaza, a kapacitet nakon bilo kakvog nastavka će "zavisiti od snabdevanja komponentama koje Tesla može da dobije".

Kompanija Tesla je u četvrtom kvartalu prople godine širom sveta proizvela 305.000 vozila, tako da gubitak od oko 40.000 automobila predstavlja otprilike 13 odsto tog rezultata.

U fabrici u Šangaju, na istočnoj periferiji grada, proizvode se Model 3 i Model Y za domaće tržište ali i za izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: