Automobili

Nedelja, 25.07.2021.

11:00

Cene "polovnjaka" u svetu počinju da padaju

Cene polovnih automobila u svetu su mesecima rasle neviđenom brzinom, što je dovelo do situacije da su ljudi prodavali polovne kamione skuplje nego što su ih kupili pre godinu dana, a čak su i automobili koji su prešli više od 100.000 kilometara dobili na vrednosti.

Izvor: B92

Cene
Foto: lumen digital/Shutterstock

Međutim, dva nova izveštaja ukazuju na to da stvari možda počinju da se smiruju.

Veleprodajne cene polovnih automobila, koje prodavci plaćaju za automobile koje prodaju kupcima, pale su u prve dve nedelje jula, dok je zaliha polovnih vozila u prodajnim mestima porasla, navodi Cox Automotive.

Pored toga, maloprodajna cena polovnih automobila, iznos koji potrošači plaćaju, nastavila je da raste, ali sporijim tempom tokom proteklog meseca, navodi se u zasebnom izveštaju Cox Automotive. Iako to još nije sigurno, analitičari Cox Automotive misle da će maloprodajne cene početi da padaju tokom narednih nedelja, piše CNN. Međutim, vraćanje u normalu i dalje će potrajati, rekao je Charlie Chesbrough, viši ekonomista u Cox Automotive.

Cene polovnih automobila su dovedene do krajnjih granica zahvaljujući kombinaciji potražnje korisnika javnog prevoza i velike nestašice računarskih čipova potrebnih za izradu novih automobila.

Prosečna cena polovnog automobila u Sjedinjenim Državama je prešla 25.000 američkih dolara prvi put krajem juna, što je 26 posto više u odnosu na godinu pre i 29 posto više u odnosu na pre dve godine.

Veleprodajne cene polovnih automobila takođe počinju da se smanjuju. Prema nedavnom izveštaju Manheim indeksa, vrednosti polovnih vozila u veleprodaji još uvek rastu za gotovo 25 posto u odnosu na godinu pre. Međutim, u prvim nedeljama jula cene su pale za 1,7 posto u odnosu na mesec pre. Ova poređenja cena statistički su prilagođena za različitu kombinaciju prodatnih vozila i za normalne sezonske oscilacije, prema Coxu.

“Najnoviji trendovi u ključnim pokazateljima sugerišu da će vrednosti polovnih vozila na veliko i dalje imati sličan iznos amortizacije u narednim danima”, stoji u izveštaju.

Manheim, filijala kompanije Cox Automotive, najveći je američki veleprodavac polovnih vozila trgovcima automobilima.

Iako tržište polovnih automobila više nije u punom zamahu, kaže Chesbrough, biće potrebno neko vreme da obični kupci automobila primete razliku.

“Ludnica u vezi s nabavkom zaliha se polako smiruje pa cena počinje da pada. To generalno znači da bismo, za četiri-osam nedelja od sada, na maloprodajnoj strani, morali da vidimo da se stanje malo smiruje”, rekao je Chesbrough. Očekuje se, kaže, da se cene polovnih automobila neće uskoro vratiti na nivo od pre pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: