Predstavljeni BMW M3 i M4 za 2014.

Nakon prvih zvaničnih fotografija, BMW je objavio i tehničke detalje modela M3 Sedan i M4 Coupe, kao i promotivne video spotove ova dva automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

09:44

Default images

Dva najnovija modela iz BMW-ovog "M" odeljenja dobijaju pogon od istog, 3.0 litarskog, šestocilindričnog TwinPower Turbo motora koji isporučuje maksimalnih 431 ks (317 kW) i najveći obrtni moment od 550 Nm.

U BMW-u tvrde da novi M3 Sedan ima za 25% manju potrošnju goriva u odnosu na prethodnu verziju i da je za 80 kg lakši. Krov, za čiju konstrukciju je upotrebljen materijal od ugljeničnih vlakana, uticao je na smanjenje mase za 5 kg kod modela M3, a za 6 kg u slučaju BMW-a M4.
Brojevi govore da je u kombinovanom ciklusu prosečna potrošnja oba modela 8,8 l/100 km, ako je motor uparen sa manuelnim menjačem, dok se ona spušta na 8,3 l/100 km u verzijama sa automatskom DCT transmisijom.

Inženjeri nemačkog proizvođača unapredili su prednje oslanjanje, tipa MacPherson, kao i zadnji, muliti-link sistem, koristeći lakše komponente. Na taj način istovremeno je smanjena masa opruga, ali i povećana njihova krutost.

Pogledajte detalje iz vožnje BMW-a M3 Sedan:



Oba automobila isporučivaće se standardno sa alu felnama od 18 inča, na kojima su montirane gume dimenzija 255/40, napred, i 275/40, nazad, dok su kao opcija dostupni 19 inčni točkovi.
BMW je saopštio da i M3 i M4 od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 4,1 s, u verziji sa sedmobrzinskim M DCT automatikom, dok modeli u kojima je motor povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem "stotku" dostižu za 4,3 s.

Maksimalna brzina u svim varijantama elektronski je ograničena na 250 km/h, ali se uz doplatu blokada može podići na 280 km/h, ako kupac naruči dodatni M Driver paket. Za zaustavljenje automobila kao opcija dostupne su i lakše BMW M karbon keramičke kočnice.

Pogledajte kako izgleda BMW M4 Coupe u akciji:



Inače, pomenuti M DCT menjač isporučuje se sa sistemom "launch control", a kupcima je na raspolaganju i takozvani "smokey burnout" mod, koji dozvoljava izvesno proklizavanje točkova pri malim brzinama.

BMW M3 Sedan izrađivaće se u fabrici u Regensburgu, dok će se M4 Coupe proizvoditi u pogonu u Minhenu. Prvo pojavljivanje pred širom publikom ova dva modela imaće na predstojećem detroitskom auto-salonu, u januaru 2014, dok će se u prodajnim salonima naći u proleće.

Kako saznaje nemački Auto Bild, početna cena za novi BMW M3 iznosiće 71.500 evra, dok će M4 koštati od 72.200 evra.

Više fotografija modela BMW M3 i M4 možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: