Automobili

Ponedeljak, 27.11.2023.

18:37

Novi Fiat Panda stiže sledeće godine, praviće se u Srbiji, Brazilu i Maroku

Nova generacija popularnog gradskog "mališana" dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad.

Izvor:

Novi Fiat Panda stiže sledeće godine, praviće se u Srbiji, Brazilu i Maroku
Nova Panda æe dizajnom podseæati na koncept Fiat Centoventi (Foto: Fiat)

Budući Fiatov krosover B segmenta, nova Panda, biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko 4 metra, sa dizajnom koji podseća na koncept Fiat Centoventi iz 2019, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži svoje istaknuto mesto na globalnom automobilskom tržištu malih gradskih vozila.

Ovaj model će biti prisutan u zemljama širom sveta, sa prodajom i proizvodnjom na različitim kontinentima, pišu specijalizovani italijanski sajtovi.

Torinsko izdanje časopisa Corriere della Sera izveštava da Fiat neće proizvoditi novu Pandu u Italiji. Međutim, aktuelna generacija sa SUS motorom nastaviće da se pravi u Italiji sve do kraja 2026. godine, u zavisnosti od stupanja na snagu Euro 7 standarda.
Fiat planira da aktuelnu Pandu nastavi da pravi u Italiji do 2026. verovatno pod imenom Pandina (Foto: Fiat)
Zanimljivo je da je Stellantis nedavno zaštitio ime "Pandina" kako bi se sadašnja Panda razlikovala od novog modela, navode italijanski mediji.

Nova Panda će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stellantisova fabrika u Kragujevcu, Srbija, gde se do prošle godine proizvodio Fiat 500L, praviće novi model počevši od 2024. godine.

U Brazilu, Fiatova fabrika Betim, koja već proizvodi različite modele za Latinsku Ameriku, dodaće ovaj automobil u svoju proizvodnu liniju. U Latinskoj Americi automobil bi mogao dobiti drugačije ime, verovatno New Fiat Argo.
Fiat Topolino iz 2023. (Foto: Fiat)
Fabrika Kenitra u Maroku, gde se trenutno proizvode električni mikro automobili Fiat Topolino i Citroen Ami, pored nove Pande (2024.) počeće da proizvodi i novi Fiat Multipla 2025.

Italijanski mediji očekuju da će nova Panda verovatno ostati veoma popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Očekuje se da će hibridna verzija startovati ispod 15.000 evra, električna sa dometom od 200 km ispod 20.000 evra, a verzija sa autonomijom od 320 km ispod 23.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: