Nije se dogodilo 25 godina: Tesla ispred BMW-a i Mercedesa

BMW nije uspeo da ponovi uspeh četvrtu godinu zaredom.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.01.2023.

11:00

Nije se dogodilo 25 godina: Tesla ispred BMW-a i Mercedesa
Foto: Tesla

U Americi se po pravilu na listi najprodavanijih luksuznih smenjuju nemački premijum brendovi, najčešće BMW i Mercedes, a pridružuje im se i Lexus. Svi ostali su daleko iza.

I tako je bilo sve dok nije došao Tesla, koji je suštinski promenio odnos snaga.

Tesla ne samo da je najprodavaniji luksuzni brend u SAD, već ima i daleko bolju prodaju od drugoplasiranog BMW-a. I to u godini u kojoj su se pojavili dodatni problemi u lancu snabdevanja, pad akcija Tesle od 60 odsto i opšta stagnacija tržišta novih automobila.

U takvoj atmosferi Tesla je u Americi prodao 491.000 automobila, dok je BMW osvojio drugo mesto sa 332.388 prodatih jedinica. Treće mesto je zauzeo Mercedes sa 286.764 prodatih vozila, a sledi Lexus sa 285.704. Slede Audi, Cadillac, Acura i Volvo sa znatno nižom prodajom.

Ovo je prvi put u 25 godina da je najprodavaniji luksuzni brend na tržištu novih automobila u Americi domaći proizvođač.

Pomenimo i kako je Tesla 2022. godinu završio sa više od milion isporučenih automobila, ističe Auto njuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: