Automobili

Ponedeljak, 06.12.2021.

11:47

Šta kažu Nemci, koji su najlošiji polovnjaci od 2 do 11 godina starosti

Planirate kupovinu polovnog automobila i želite da izbegnete kasnije troškove i probleme? Možda vam od pomoći biti najnoviji TÜV izveštaj.

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Šta kažu Nemci, koji su najlošiji polovnjaci od 2 do 11 godina starosti
Foto: Hadrian/Shutterstock

Svaki vozač sanja o dobro održavanom, ekonomičnom i izdržljivom automobilu. Trajnost automobila već godinama opisuju TÜV-ovi izveštaji koji su zasnovani na rezultatima nemačkih tehničkih pregleda i obaveštavaju o neispravnosti modela starosti 2-3, 4-5, 6-7, 8-9 i 10-11 godina.

Statusi pojedinih modela u TÜV izveštajima pokazuju ne samo njihovu trajnost, već i pouzdanost njihovog servisiranja. A ovo je važno ako nameravate da kupite polovnjak iz Nemačke.

U nastavku predstavljamo modele koje je TÜV najniže ocenio u svakoj od starosnih kategorija.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 2-3 godine: Dacia Logan

Foto: Dacia promo
Stopa kvarova: 11,6%

Reč je o drugoj generaciji Logana.

Niskobudžetski modeli nemaju lak život. Retko ko brine o njihovom stanju. Nakon 2 ili 3 godine, broj otkrivenih kvarova trebalo bi da bude mali.

Uostalom, reč je o automobilima kojima je upravo istekao garantni rok i koji su tokom njegovog trajanja najverovatnije bili servisirani u ovlašćenom servisu.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 4-5 godina: BMW Serije 5 i BMW Serije 6

Foto: BMW promo
Stopa kvarova: 16,8%

Najveće iznenađenje u celom izveštaju. U teoriji, skupi, često uredno servisirani ili još uvek pokriveni garancijom automobili ne bi trebalo da imaju ni najmanjih problema sa prolaskom obaveznog tehničkog pregleda.

Kada pokušavate kupiti polovni BMW Serije 5 ili tehnički srodnu Seriju 6, trebalo bi proći vrlo detaljan pregled, jer su ovi automobili tehnički vrlo komplikovani.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 6-7 godina: Fiat Punto

Foto: FIAT promo
Stopa kvarova: 23,3%

Treća generacija urbanog Fiata ima dugu i živopisnu istoriju. Debitovao je kao Grande Punto, nakon redizajna iz 2009. godine preimenovan je u Punto Evo, da bi se u periodu 2012-2018. prodavao jednostavno kao Fiat Punto.

U svetlu rezltata koji je objavio TÜV iznenađujuće je da se Punto u izveštaju ADAC-a, na osnovu poziva za pomoć na putu, veoma dobro kotira.

Sa druge strane, prednost ovog modela je njegova jednostavna konstrukcija i dobra dostupnost rezervnih delova, što smanjuje troškove servisiranja.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 8-9 godina: Renault Kangoo

Foto: Renault promo
Stopa kvarova: 31,8%

Jedan od veterana tržišta, automobil koji se proizvodio veoma dugo, je druga generacija modela Renault Kangoo.

Francuski kombi-van popularan je među firmama i malim privrednicima, ali i u putničkoj verziji, zbog svoje prostranosti i velikog prtljažnika.

Kako se navodi, problemi su uglavnom posledica zanemarivanja tokom eksploatacije.

Ipak, konstrukcija ovog vozila je jednostavna, pa bi se uz malo dobre volje nedostaci mogli brzo i jeftino otkloniti. Pogotovo što zbog jednostavne mehanike i dobre dostupnosti rezervni delovi za Kangoo nisu skupi.

Najneispravniji automobil prema TÜV-u starosti 10-11 godina: Dacia Logan

Foto: Dacia promo
Stopa kvarova: 36,8%

I prva generacija modela Logan nije se proslavila u TÜV izveštaju

Kako se navodi, Loganovi problemi sa periodičnim tehničkim pregledima ne iznenađuju jer je ovo ipak niskobudžetni model, prema kome se mnogi vozači ponašaju upravo na takav način – potreban im je da omogući da putuju od tačke A do tačke B uz najmanju moguću cenu.

Popravke i servis? Obično samo onda kada je nužno neophodno.

Ipak, Logan I je u potpunosti baziran na mehanici starijih Renault modela. To znači da su popravke lake, baš kao i pristup jeftinim zamenskim ili polovnim delovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: