Nemci prvi put izabrali jedan japanski model za auto godine

Električni model Honda e osvojio je titulu "Nemačkog automobila 2021".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

10:45

Nemci prvi put izabrali jedan japanski model za auto godine
Foto: Honda promo

Honda e je na taj način postala prvo vozilo nekog japanskog brenda kojem je to pošlo za rukom. Automobil je takođe pobedio u kategoriji "Nova energija".

Nagrade za "Nemački automobil godine" dodeljuje žiri sačinjen od vodećih nemačkih novinara koji prate auto-industriju. Ovo telo testira i ocenjuje najnovije automobile, rangira ih prema njihovoj upotrebljivosti, voznim karakteristikama, relevantnosti za tržište i nivou inovativnosti.

"Velika je čast to što je Honda e postala prvi japanski auto kojem je dodeljena nagrada za 'Nemački automobil godine' i neverovatno smo ponosni zbog toga što smo je dobili", rekao je Kacuhisa Okuda, predsednik i generalni direktor kompanije Honda Motor Europe.

Honda e

Foto: Honda promo
Model Honda e je lansiran početkom ove godine i važan je model u Hondinoj misiji da u potpunosti elektrifikikuje svoje glavne modele do 2022. Kupci mogu da izaberu jedan od dva ponuđena elektromotora.

Bazična verzija raspolaže sa 136 KS (100 kW) i 315 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je dovoljno da auto ubrza od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Snažnija varijanta, koja nosi oznaku Honda e Advance, ima električni agregat od 154 KS (113 kW) i takođe 315 Nm, a iz mesta do stotke joj je potrebno 8,3 s.

Maksimalna brzina obe verzije elektronski je ograničena na 145 km/h.
Foto: Honda promo
Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 35,5 kWh, koje prema WLTP mernom standardu i sa 16-inčnim alu felnama obezbeđuju autonomiju u vožnji od maksimalnih 222 km.

U slučaju opcionih 17-inčnih točkova, dostupnih u Hondi e Advance, autonomija je nešto manja i iznosi 210 km.
Foto: Honda promo
U Hondi kažu da je za dopunu baterija do 80% kapaciteta na brzom punjaču (100 kW CCS2) potrebno 30 minuta. Da bi se automobil u potpunosti napunio na javnom punjaču (4 kW) neophodno je da bude priključen 4,1 sat, dok za dopunu na kućnom punjaču (2,3 kW) treba čekati čak 18,8 sati.

Kada je reč o masi, poput ostalih električnih automobila i Honda e plaća danak zbog teških baterija - masa vozila je 1.514 kg.

U putničkoj kabini ima mesta za 4 odrasle osobe, ali je prtljažnik relativno skormnog kapaciteta i iznosi 171 litar. Sa oborenim zadnjim naslonima povećava se na 571 litar (mereno do prozora), odnosno na 861 l (mereno do krova).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: