Ukinuli kompakt limuzine, pa počeli da gube kupce – na radost Japanaca

Među žrtvama novih potrošačkih trendova u auto-industriji su i sedani, čija se ponuda na američkom tržištu proredila. Tako je nedavno u SAD okončana proizvodnja limuzinskih verzija modela Chevrolet Cruze i Ford Focus.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

18:00

Ukinuli kompakt limuzine, pa počeli da gube kupce – na radost Japanaca
Ford Focus sedan iz 2015. (Foto: Ford promo)

Interesantno je da su dva kompaktna sedana ostala bez direktnih naslednika na američkom tržištu iako su imali sasvim solidne prodajne rezultate u 2018. Prema podacima Carsalesbase, Chevrolet je američkim kupcima prošle godine isporučio 142.617 primeraka modela Cruze sedan, dok je Ford u istom periodu prodao 113.345 Focus limuzina.

Iako bi se možda očekivalo da će kupci ostati verni svojim brendovima i eventualno preći na krosovere iste marke, analitičari tvrde suprotno. Prema podacima do kojih je došao Edmunds, mnogi nekadašnji kupci limuzina Chevrolet Cruze i Ford Focus, koji bi ipak da voze sedan a ne SUV, više nisu lojalni ovim američkim brendovima.

Tako se čak 42% bivših vlasnika modela Cruze i Focus opredelilo da ponovo kupi sedan, a kako više ne mogu da računaju na neki od ta dva automobila, okrenuli su se u velikom broju japanskim alternativama - Hondi Civic i Toyoti Corolli.
Chevrolet Cruze sedan iz 2016. (Foto: GM promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: