Odlazak čoveka koji je osmislio Audi Quattro i Porsche 917

Ferdinand Pijeh, bivši šef Volkswagen grupe i čovek koji je zaslužan za razvoj modela kao što su Porsche 917 i Audi Quattro, umro je u nedelju u 83. godini.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2019.

09:40

Odlazak čoveka koji je osmislio Audi Quattro i Porsche 917
Ferdinand Pijeh (Foto: Volkswagen promo)

Pijeh je bio unuk Ferdinanda Poršea, osnovača ove nemačke kompanije. Nakon završenih studija u Cirihu počeo je da radi u Porscheu 1963. godine.

Najpre je radio na modelu 911, a onda je počeo voditi eksperimentalno odeljenje kompanije. Tamo je osmislio i napravio trkački model 917 koji je dostizao brzinu od oko 385 kilometara na sat.

Nakon što su porodice Pijeh i Porše završili svoju priču sa brendom Porsche, Ferdinand Pijeh se pridružio Volkswagen grupi, odnosno Audiju kao šef razvoja. Tamo je napravio čuveni model Quattro.
Audi Quattro (Foto: Audi promo)
Pijeh je učestvovao i u stvaranju modela Bugatti Veyron, a smatra se najzaslužnijim za globalni uspeh Volkswagen grupe. Njegova žena objavila je u nedjelju da je Pijeh umro "iznenada i neočekivano".

"Njegov život je bio obeležen velikom strašću prema automobilima i prema zaposlenima koji su ih izrađivali. Bio je inženjer pun entuzijazma i čovek koji je obožavao automobile do samog kraja", napisala je u izjavi.

Ferdinand Pijeh nalazio se na najvišim pozicijama grupacije Volkswagen od 1993. kada je izabran za izvršnog direktora, a u aprilu 2015. podneo je ostavku na mesto predsednika ovog nemačkog auto-giganta.
Porsche 917 (Foto: Porsche promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: