Da li će neko moći da im parira?

Američki proizvođač automobila Ford i nemački Volkswagen saopštili su da proširuju svoju saradnju početu u januaru na razvoj autonomnih i električnih vozila, koji se smatraju budućnošću automobilske industrije.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 13.07.2019.

09:00

Da li će neko moći da im parira?
Foto: Ford promo

Ovo su u zajedničkom saopštenju objavile dve grupe koje već sarađuju na proizvodnji kombija, terenskih vozila i komercijalnih pikapova.

Volkswagen će u autonomna vozila, bez vozača, uložiti ukupno 2,6 milijardi dolara u firmu Argo AI, filijalu za razvoj takvih vozila svog američkog rivala Forda.

Dva proizvođača automobila imaće jednak udeo u kompaniji Argo AI, koja je bila većinsko vlasništvo Forda. Vrednost te filijale je sa spajanjem procenjena na sedam milijardi dolara.

Volkswagen se obavezao da će kupiti akcije Forda u iznosu od 500 miliona dolara tokom naredne tri godine, dok će Ford završiti preostale investicije od 600 miliona dolara obećane za tu startap kompaniju Argo AI.
Foto: Volkswagen promo
Kada je reč o eleketričnim vozilima savezom se predviđa da će Ford koristiti platformu MEB, odnosno zajedničku tehničku bazu za sve nove električne Volkswagenove automobile da gradi sopstvene modele koji će u prvo vreme biti namenjeni evropskom tržištu.

Prvi Fordovi automobili, koji će tu biti sastavljeni, biće prodavani u Evropi od 2023. godine, sa ciljem da se proizvede 600.000 vozila za šest godina.

Ford i Volkswagen takođe razgovaraju o mogućnosti da američka grupa proizvede i drugi model na platformi MEB.

Proširen savez Forda i Volkswagena odražava tekuću transformaciju u sektoru automobila koji je prodrman električnim i autonomnim tehnologijama, smatranim budućim eldoradom automobilske industirje.

Te tehnologije međutim zahtevaju velike investicije koje se procenjuju na više milijardi dolara. Nijedna kompanija neće imati udela u drugoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: