Renault razmatra "prijateljski predlog" FIAT-a

Sve smo bliži novom automobilskom gigantu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

12:30

Renault razmatra
Foto: FCA promo/Renault promo

Italijanski FIAT je potvrdio da je poslao ponudu Renaultu u vezi sa potencijalnim spajanjem po principu 50-50.

Iz Francuske je stigla potvrda da su dobili ponudu iz Torina i da će je razmotriti.

Upravni odbor Renaulta je saopštio da je posle pažljivog pregleda "prijateljskog predloga" odlučio da proanalizira ponudu u interesu zajedničkog poslovanja i stvaranja vredne alijanse.

"Zajednički bi godišnje prodavali 8,7 miliona automobila, bili bismo svetski lider u EV tehnologijama, premijum brendovima, SUV-ovima, kamionetima i lakim komercijalnim vozilima. Imali bi smo šire i uravnoteženije prisustvu na globalnom tržištu nego što su samostalne kompanije", navodi se iz FIAT Chrysler Automobila.

Francuski proizvođač postoji od 1898. godine, prošle godine je prodao 3,9 miliona vozila u 134 zemlje, a zapošljava više od 180.000 ljudi.

Renault je već deo jedne velike alijanse, sa Nissanom i Mitsubishijem čini najvećeg proizvođača automobila na svetu.

Dve korporacije kontrolišu brendove FIAT, Renault, Nissan, Mitsubishi, Jeep, Chrysler, Dodge, RAM, Lancia, Alfa Romeo, Masserati, Ferrari, Infiniti, DS, Alpine, Datsun, Dacia, Lada i Venucia (Nissanov partner u Kini).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: