Porsche rekao zbogom dizelašima

Proizvođač iz Štutgarta pridružuje se grupi auto-kompanija koje okreću leđa dizel motorima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

09:10

Porsche rekao zbogom dizelašima

Mnogi će reći da dizel agregatima nije ni bilo mesto u Porscheovim automobilima, ali potreba za ovim motorima javila se tek kada je nemački proizvođač sportskih modela lansirao SUV model Cayenne.

U Porscheu sada kažu da je jedan od glavnih razloga za odustajanje od dizel tehnologije okretanje ka električnom pogonu u automobilima.

Porsche je saopštio da će do 2022. godine u električnu mobilnost uložiti čak 6 milijardi evra. Kako kažu u toj kompaniji, ova investicija treba da im osigura održivi rast u budućnosti.

Rast ulaganja u elektrifikaciju zasnovan je na povećanom interesovanju kupaca za tom vrstom automobila, objašnjavaju u Porscheu navodeći podatak da čak 63% Panamera prodatih u Evropi ima hibridni pogon.

Sa druge strane, tražnja za dizelašima opada, pa je u 2017. tek 12% prodatih Porschea u svetu imalo dizel motor.
Porsche Mission-e: elektrièni koncept iz 2015. (ilustracija)
Okretanje leđa dizalašima poklopiće se sa lansiranjem prvog čisto električnog modela marke Porsche, a obzirom da se uskoro očekuje premijera modela Taycan.

"Porsche nema nameru da demonizuje upotrebu dizela, jer je to i dalje veoma važno pogonsko gorivo u svetu. Ipak, za nas kao proizvođača sportskih automobila dizel je uvek bio u drugom planu i nije igrao značajnu ulogu u gami naših vozila. Došli smo do zaključka da u budućnosti Porschea nema mesta za dizelaše", izjavio je direktor kompanije, Oliver Blume.

U međuvremenu, Porsche će nastaviti da usavršava i optimizuje postojeće benzinske motore, koji, u očima tradicionalnih zaljubljenika u sportske automobile, nemaju alternativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: