Komšije privukle giganta: Rimac postao partner Porschea

Porsche je postao vlasnik 10% vrednosti hrvatske kompanije Rimac koja se bavi razvojem električnih automobila i komponenti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

10:24

Komšije privukle giganta: Rimac postao partner Porschea
Rimac C Two

Početkom juna Porsche je objavio da će se njegov prvi potpuno električni automobil zvati Taycan, a samo par sedmica kasnije, nemački proizvođač saopštio je da je kupio deseti deo Rimac Automobila, hrvatske firme koja je postala svetski poznata po dva supersportska modela na struju i po visokotehnološkim rešenjima za elektroautomobile.

“Razvojem električnih supersportskih dvoseda, kao što su Concept One i C Two, kao i kljućnih sistema za vozila na struju, Rimac je impresivno demonstrirao šta sve može da uradi na polju elektromobilnosti”, kaže Luc Meške iz Porschea.

"Smatramo da su ideje i pristupi kompanije Rimac Automobili izuzetno obećavajući i nadamo se da ćemo tesno sarađivati sa njima u okviru razvojnog partnerstva".

Rimac, koji je svoj biznis pokrenuo 2009. u garaži, trenutno zapošljava 400 radnika. Primarni fokus kompanije je razvoj tehnologije visokonaponskih baterija i električnih pogonskih sistema.

"Ovo partnerstvo je važan korak za našu firmu na putu da postanemo dobavljač komponenata i sistema za auto-industriju u oblasti elektrifikacije, povezivosti, kao i u uzbudljivom području naprednih elektronskih sistema asistencije vozaču", rekao je izvršni direktor i osnovač kompanije, Mate Rimac.
Rimac C Two
Ime Rimac u auto-industriji postalo je šire poznato zahvaljujući električnom supersportskom modelu Concept One, koji je predstavljen pre nekoliko godina.

Ipak, planetarnu popularnost doživeo je u leto 2017, nakon udesa poznatog britanskog voditelja, Ričarda Hamonda, koji je u Švajcarskoj slupao jedan Concept One.

Na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine Rimac je predstavio još moćniji i napredniji, električni C Two, sa čak 1.914 kosnjih snaga, obrtnim momentom od 2.300 Nm, i maksimalnom brzinom od 412 km/h, dok vozilo od 0-100 km/h ubrzava za 1,85 sekundi.

Cena automobila iznosi 1,7 miliona evra, a osim nadrealne snage i ubrzanja CTwo nudi i četvrti stepen autonomne vožnje i najsavremenije tehnološke "gedžete" današnjice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: