"Nema razloga da sada, odjednom, izbacujemo dizelaše"

Porsche ulaže milijarde evra u "elektrifikovanu budućnost" svojih modela, ali ne zapostavlja ni benzince, ni dizel motore.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

13:16

Predsednik Porschea, Oliver Blume, izjavio je da je ta kompanija posvećena održanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, s obzirom da će, prema njegovom mišljenju, ovi pogonski agregati biti integralni deo auto-industrije i u sledećoj dekadi.

Štaviše, u Porscheu smatraju da su i dizelaši daleko od toga da budu ukinuti.

Na pitanje da li će odluka o odustajanju ove kompanije od dizel motora biti brzo doneta, Blume je rekao da za to nema razloga.

"Porsche ne razvija, niti proizvodi sopstvene dizel motore i ne razmišljamo da u tom pogledu nešto menjamo u budućnosti. U isto vreme, ne postoji razlog da Porsche iznenada izbaci dizelaše iz svojih modela", kazao je Oliver Blume.

Jedan od razloga zašto nemački proizvođač, kao i mnoge druge auto-kompanije ne želi (i ne može) da se tek tako odrekne dizel motora, leži u činjenici da oni emituju manje ugljen-dioksida u atomsferu od moćnih Porscheovih benzinaca.

Njihova uloga je veoma važna, jer pomažu Porscheu da ispunu zakonske norme u pogledu prosečne CO2 emisije njegovih automobila.

Iako dizelaši čine svega oko 14% globalne prodaje Porschea, postoje regioni gde su vozila sa turbo dizel motorima veoma popularna, objašnjava Blume.

"U mnogim oblastima, poput južne Evrope, ljudima baš i nije jasna aktuelna nemačka debata o budućnosti dizel motora. Na tim tržištima oko 80% kupaca automobila bira upravo dizelaše."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: