Automobili

Ponedeljak, 05.03.2018.

10:16

Vozila im nisu štetna po okolinu, ali fabrika zagađuje

Američki proizvođač električnih automobila Tesla kažnjen je sa 140 hijada dolara zato što je njegova fabrika u Frimontu premašila dozvoljen nivo zagađenja vazduha.

Izvor: B92

Vozila im nisu štetna po okolinu, ali fabrika zagađuje

Kompanija je saopštila da je uzrok zagađenja neispravnost na pojedinim delovima opreme u fabrici i da je zbog toga u periodu od 2013. do 2016. zabeležen povišen nivo azotnog oksida.

Kako prenosi San Francisco Chronicle, problem sa neispravnom opremom već je rešen i nivo štetnih emisija Teslinog pogona u Kaliforniji sada je u dozvoljenim okvirima.

Postrojenje u Frimontu zapošljava preko 10.000 radnika i do sada je uglavnom dobijalo pozitivne ocene od lokalnih službi koje prate nivo zagađenja vazduha. Portparol fabrike tvrdi da je ovaj pogon prethodno samo jednom kažnjen zbog kršenja ekoloških propisa, i to 2013. godine kaznom od 1.000 dolara.

Međutim, kompanija Tesla je 2010. platila kaznu od 275.000 dolara zato što njen prvi model – Tesla Roadster, nije dobio sertifikat o usaglašenosti sa normama američkog Zakona o čistom vazduhu.

Kada je reč o najnovijoj kazni, kompanija je nije žalila i pristala je da plati navedeni iznos od 139.500 dolara, a kao deo nagodbe sa lokalnim vlastima, dogovoreno je da Tesla postavi solarne panele na krov zgrade jedne neprofitne organizacije za obrazovanje mladih u San Hozeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: