Neki novi vetrovi duvaju iz Suzukija

Na aktuelnom ženevskom auto-salonu Suzuki nas je prijatno iznenadio premijerom dva nova pretprodukcijska automobila koji najavljuju buduće serijske modele ovog proizvođača.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

14:02

Default images

Prvi koncept, Suzuki iK-2, je kompaktni hečbek koji se dužinom od 4.023 mm pozicionira između B i C segmenta, dok velikodušnom širinom koja iznosi 1.920 mm prevazilazi svoju klasu. Automobil je visok 1.450 mm, a međuosovinsko rastojanje od 2.520 mm slično je kao kod Suzukija SX4.

Samo na osnovu dimenzija, može se zaključiti da iK-2 ne nudi baš previše mesta za putnike na zadnjim sedištima, a ako Suzuki nešto ne promeni pre serijske proizvodnje, može se očekivati da će i prtljažnik biti skromnih dimenzija poput onog u modelu SX4.
Suzuki iK-2 Concept
Ipak, novi hečbek donosi svež i dinamičan dizajn koji bi trebalo da privuče i mlađe kupce.

Koncept iK-2 značajan je i zbog toga što Suzuki uz njega promoviše novu mehaničku platformu koja je lakša, ali koja ujedno obezbeđuje bolju upravljivost i stabilnost u vožnji, kao i veću bezbednost.
Suzuki iK-2 Concept
Suzuki je najavio i da će zbog racionalizacije i veće efikasnosti u proizvodnji broj platfromi svesti sa postojeće četiri na tri.

Koncept iK-2 donosi još jednu novinu, a to je potpuno novi 1.0 litarski turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem nazvan BOOSTERJET. Kompanija nije saopštila njegove performanse, ali je rečeno da je u odnosu na sličnu atmosfersku jedinicu BOOSTERJET ekonomičniji i da raspolaže sa većim maksimalnim obrtnim momentom.

Suzuki je najavio da će serijska verzija koncepta iK-2 stići u evropske prodajne salone 2016. godine.
Suzuki i-M4 Concept
Drugi zanimljiv koncept koji se izložen na štandu japanskog proizvođača u Ženevi je i-M4, mali krosover sa pogonom 4x4, koji je zahvaljujući povišenom odstojanju od zemlje, kako kažu u Suzukiju, "pogodan za sve vrste terena".

Automobil ima savremen dizajn koji nagoveštava kako bi mogla da izgleda spoljašnjost naslednika aktuelnog SUV modela Jimny.

Suzuki i-M4 dugačak je 3.693 mm, širok 1.709 mm, a visok 1.566 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.438 mm.
Suzuki i-M4 Concept
Koncept je postavljen na 18 inčne alu felne i opremljen je pogonom na sva 4 točka.

Automobil dobija snagu od hibridnog pogonskog sistema u čijem srcu se nalazi 1.2 litarski DUALJET benzinski motor, a dodatna efikasnost u vožnji postiže se zahvaljujući regenerativnom sistemu kočenja.

Iako proizvođač nije saopštio kada bi novi krosover mogao da dobije produkcijsku verziju, čini se da je i-M4 kao i iK-2 blizu serijske proizvodnje.

Pogledajte kako je izgledala ženevska premijera Suzikijevih novih konceptnih vozila:



Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal - Sajam u Ženevi 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: