Petak, 08.12.2023.

09:13

Euro NCAP objavio konačne rezultate za 2023, koji modeli su podbacili? VIDEO

Euro NCAP, nezavisna evropska organizacija za izvođenje "crash" testova, objavio je nove rezultate svojih ispitivanja.

Izvor: B92

Euro NCAP objavio konačne rezultate za 2023, koji modeli su podbacili? VIDEO
Foto: Euro NCAP

Euro NCAP je testirao 11 automobila kako bi objavio finalni test. Otkriveno je da neki od njih, ipak, nisu uspeli da dobiju maksimalnu ocenu od 5 zvezdica za bezbednost i izdržljivost na sudare.

Meutim, zvaničnici organizacije upozoravaju da su električna vozila preteška, i da bi to moglo negativno da utiče kada su u pitanju saobraćajne nesreće. Oni su u saopštenju istakli da su generalno zadovoljni rezultatima.

"Ohrabrujuće je da većinu testiranih vozila čine električna. Međutim, uzorak odražava i zabrinjavajući trend tražnje kupaca za težim, snažnijim i višim automobilima, koji ne samo da ugrožavaju druge, već i negativno utiču na ekologiju", istakli su iz Euro NCAP.

"Od ovih 11 automobila, samo tri teže su lakša od dve tone. Samo jedan, Smart #3, vodi se kao porodični automobil", dodaje se u saopštenju.

Generalni sekretar organizacije Mihael van Ratingen rekao je da je "povećanje mase vozila koje sada vidimo, nema veze sa bezbednošću, već sa sklonošću kupaca ka većim vozilima i elektrifikaciji, dok se sve veće baterije koriste da potrošači ne bi brinuli o dometu".

Na testu, četiri zvezdice dobili su modeli: Honda ZR-V, VF8 VinFast i Hyundai Kona.

Preostalih osam modela dobilo je pet zvezdica: BYD Tang i Atto3, Kia EV9, Mercedes EQE SUV, Xpeng G9, Volkswagen ID.7, BMW serije 5 i Smart #3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: