Koje marke su najčešće u saobraćajnim nesrećama? Jedan brend "neslavni šampion"

Da li znate koji automobili najčešće učestvuju u saobraćajnim nesrećama?

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2023.

11:45

Koje marke su najčešće u saobraćajnim nesrećama? Jedan brend
Foto: Shutterstock/Tricky_Shark

Ovo je nedavno bilo tema istraživanja kompanije za automobilske podatke carVertical, a automobili marke BMW su, prema rezultatima, najoštećeniji u Srbiji. To, kako kažu, oslikava trendove i u drugim zemljama, jer je BMW najoštećeniji brend na globalnom nivou.

Sa druge strane spektra je Peugeot, koji najmanje učestvuje u saobraćajnim nesrećama Srbiji.

Nakon istraživanja podataka o šteti tokom poslednjih 12 meseci, pretraga je takođe otkrila da Mercedes-Benz, BMW, i Volkswagen imaju najveću vrednost štete.

Dve trećine BMW automobila učestvovalo u nesrećama

Sveukupno, 66% proverenih BMW vozila na carVertical-u u Srbiji je oštećeno. Kod drugih marki, procenti izgledaju ovako: Audi 47%, Mercedes-Benz 45,4%, Škoda 40,1% i Volkswagen 37,7%. Ove marke se često oštećuju, što sugeriše da bi kupci trebali da budu oprezni kada kupuju ove automobile.

BMW je dospeo na vrh liste najoštećenijih vozila, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama širom sveta.

"BMW je veoma poželjan brend automobila, ali uprkos tome što je vrhunski proizvođač vozila, starije i pristupačnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači. Takođe, prema navodima osiguravajućih kompanija, vozači BMW-a skloniji su rizikovanju tokom vožnje. Dakle, nije ni čudo zašto je na vrhu liste marki automobila sa najučestalijim događajima oštećenja," objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef komunikacija u carVertical-u.

Automobili koji su pretrpeli ozbiljna oštećenja u prošlosti mogu biti podložniji povremenim kvarovima i zahtevaju veće popravke, a u nekim slučajevima njihova bezbednost može biti ugrožena.

Pravilno istraživanje istorije vozila putem online izvora značajno smanjuje rizik od nabavke automobila s neželjenim nedostacima, što će vam takođe uštedeti novac. Vlasnici automobila takođe treba da provere istoriju svojih vozila, da bi saznali da li postoje neka skrivena oštećenja, koja bi mehaničar trebao da ispita temeljnije.

Koja marka prolazi najbolje?

Foto: Shutterstock/F01 PHOTO
Automobili marke Peugeot najmanje se oštećuju u Srbiji - oštećeno je samo 25.8% svih vozila pregledanih na carVertical-u. Još neki koji su među najmanje oštećenima su: Fiat 26,6%, Renault 27,5%, Citroen 28.1% i Mazda sa 30,3%.

U vezi sa dokumentacijom o šteti, neki brendovi automobila u Srbiji imaju veći broj slučajeva zabeleženih u svojim izveštajima. Prosečan BMW, proveren na carVertical-u, imao je 2,3 evidencije oštećenja, a slede Audi sa 1,93, Mercedes-Benz 1,88, Škoda 1,85 i Ford sa 1,81.

"Potpuno je normalno da automobil učestvuje u nesreći jednom u pet godina. To takođe može biti povezano sa kilometražom. Međutim, vozila sa višestrukim evidencijama teških oštećenja, često su problematična za posedovanje ili održavanje. Iznenađujuće, carVertical otkrio je da ove godine najveći broj štetnih događaja za pojedinačni auto pripada Volkswagen Passat-u. To specifično vozilo ima čak 32 slučaja oštećenja u svom izveštaju", kaže Buzelis.

Vozila marke Renault, najmanje učestvuju u nesrećama - prosečan model Renault automobila imao je 1,5 evidenciju oštećenja na carVertical-u, Citroen - 1,53; Peugeot - 1,54; Fiat - 1,58; i Opel - 1,66. Ovi proizvođači fokusiraju se na proizvodnju automobila ekonomske klase, koje ljubitelji brzine obično izbegavaju, pa samim tim i ređe završavaju u nesrećema.

Ko obara rekorde po najskupljim štetama?

U Srbiji, Mercedes-Benz sa 458,604 dinara, BMW sa 437,039 dinara i Volkswagen sa 411,138 dinara, imaju najveću prosečnu štetu. Dok male ogrebotine nisu nešto o čemu treba brinuti kada tražite automobil za kupovinu, o većim oštećenjima trebali biste da razgovarate sa profesionalnim mehaničarima, kako biste izbegli probleme u budućnosti.

Vozila prestižnih marki obično imaju veću prosečnu vrednost štete u poređenju sa automobilima ekonomske klase, pa čak i mala oštećenja mogu koštati stotine hiljade dinara za popravku.

U zavisnosti od marke vozila, popravljanje istog oštećenja može koštati drugačije. Automobili market Dodge imaju najveću prosečnu vrednost štete u svetu - 696,754 dinara, a sledi Porsche 613,659 dinara i Tesla 573,811 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: