Ponedeljak, 04.12.2023.

12:17

Zamrznuta stakla na automobilu: Da li ih treba polivati toplom vodom

Kada je spoljna temperatura veoma niska, čak i mlaka voda može biti opasna za staklo na vozilu.

Izvor:

Zamrznuta stakla na automobilu: Da li ih treba polivati toplom vodom
Foto: Konstantin Zaykov/Shutterstock

Mnogi vozači u Srbiji su se ovog jutra susreli sa prvim mrazom i smrznutim staklima na automobilu. Nemački auto-klub (ADAC) upozorava da nikako ne treba pribegavati brzim rešenjima i da stakla ne treba odleđivati toplom ili mlakom vodom.

Ovo može da izazove oštećenje i naprsnuće stakla. Zbog specijalnog laminiranog vetrobranskog stakla, prilikom naprsnuća ne bi trebalo da bude krhotina, ali će vam promena oštećene šoferšajbne svakako napraviti nepotrebne komplikacije i rupu u kućnom budžetu.

Umesto vrele vode, neki vozači često koriste mlaku ili hladnu vodu. Nadaju se da će tako izbeći opasnost od oštećenja stakla. Problem postoji čak i kada koristite vodu na nižoj temperaturi. Jer nije bitna samo temperatura vide koju sipate, već i temperaturna razlika između stakla i vode.

Kada je spoljna temperatura veoma niska, čak i mlaka voda može predstavljati opasnost po stakla vozila, jer obično je njena temperatura između 30 i 35 stepeni. Mnogi stručnjaci takođe ne savetuju da sipate hladnu vodu iz istog razloga.

Postoje jednostavni načini da sprečite da se vetrobrani vašeg automobila zamrznu preko noći. Jedan od njih je da pričvrstite komad folije ili kartonske kutije ispod brisača.

Nesmrznute prozore omogućava i termofor na centralnoj konzoli, koji ćete postaviti pola sata pre polaska ili ostaviti tamo preko noći. Toplota vode će otopiti led ili sprečiti njegovo formiranje, navodi ADAC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: