Koja vozila su najpouzdanija – na struju, benzin ili dizel?

Jedno od ključnih pitanja danas je: koja su vozila pouzdanija, električna ili ona sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem?

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2023.

14:55

Koja vozila su najpouzdanija – na struju, benzin ili dizel?
Foto: Shutterstock/beton studio

Sada smo dobili zanimljiv odgovor američkog Consumer Reportsa, organizacije koja se bavi zaštitom interesa potrošača. Na osnovu njihovog istraživanja, električna vozila daleko su manje pouzdana od vozila sa SUS motorima.

Podaci koje je Consumer Reports prikupio od vlasnika više od 330.000 vozila (od 2000. godišta vozila pa do danas), pokazuju da su električna vozila u proseku 79% manje pouzdana od benzinaca i dizelaša, uprkos manjem broju pokretnih delova i jednostavnijem dizajnu pogona.

Plug-in hibridi su još gori kada je reč o pouzdanosti, sa neverovatnih 146% više problema u poređenju sa tradicionalnim automobilima na benzin ili dizel. Zanimljivo je da su tradicionalna hibridna vozila postigla najbolje rezultate, sa 26% manje problema u poređenju sa benzincima i dizelašima.

Consumer Reports sugeriše da su sa novim tehnologijama električna vozila trenutno podložnija kvarovima.

Što se tiče električnih pikapova, samo su dva vozila u toj kategoriji: Ford F-150 Lightning i Rivian R1T. Dok se Ford suočava sa problemima u vezi sa baterijom i punjenjem, Rivian muči kvalitet izrade, kao i kontrola klima-uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: