Sreda, 29.11.2023.

11:25

Stigao je: Novi Duster izgleda bolje nego ikad, ali nema dizelaša FOTO

Rumunski SUV ulazi u svoju treću generaciju, koja donosi i određenu sofisticiranost, ali se ipak fokusira na bazične stvari kako bi ostao pristupačan i konkurentan u odnosu na svoje fensi, skuplje rivale.

Izvor:

Stigao je: Novi Duster izgleda bolje nego ikad, ali nema dizelaša FOTO
Foto: Dacia promo

Dacia je procvetala ispod korporativnog kišobrana Renaulta, s obzirom da jeftin rumunski brend ima čak dva automobila na listi najpopularnijih modela u Evropi. Do oktobra, Sandero je bio najprodavanije vozilo na Starom kontinentu, dok je Duster dospeo u prvih 15.

Sada rumunski SUV ulazi u svoju treću generaciju, koja donosi i određenu sofisticiranost, ali se ipak fokusira na bazične stvari kako bi ostao pristupačan i konkurentan u odnosu na svoje fensi, skuplje rivale.
Foto: Dacia promo
Ako vam stil izgleda poznato, postoji dobar razlog za to s obzirom na to da Duster za 2024. preuzima elemente dizajna od koncepta Bigster predstavljenog početkom 2021.

Novi Duster je (stilski) prilično verna kopija pomenutog koncepta, koji će ubrzo evoluirati u veći serijski model, postavljen u gami iznad Dustera.

Robusniji od svog prethodnika, novi rumunski SUV očekivano ima zaštitne plastične dodatke na donjim delovima karoserije, kako bi se izborio sa sitnim ogrebotinama koje su neminovne prilikom silaska sa asfalta.

Pozadi nailazimo na novi motiv stop svetala u obliku položenog slova "Y", dok su ručke zadnjih vrata integrisane u C-stubove.
Foto: Dacia promo
Sa dužinom od 4343 milimetra, novi Duster je skoro iste dužine kao i njegov prethodnik. Međutim, ovo je automobil sledeće generacije Dacia vozila jer koristi novu, CMF-B mehaničku osnovu, u poređenju na odlazećim modelom.

Zahvaljujući modernijoj platformi, prilagođenoj od strane matične kompanije Renault, karoserija je poboljšana kako bi se povećao kapacitet prtljažnog prostora za šest procenata, na 472 litra.

Pored toga, putnici pozadi dobijaju više prostora za noge nego ranije. Za dodatnu praktičnost, opcioni krovni nosač može da izdrži masu do 80 kilograma.
Foto: Dacia promo
U unutrašnjosti ne očekujte previše luksuza, što i inače nije karakteristika Dacia vozila. Enterijer je i dalje jednostavan sa tvrdom plastikom koja bi trebalo da izdrži test vremena.

Dacia je to uradila sa namerom je da razvije izdržljivu putničku kabinu, uz istovremeno niske troškove. Ipak, pogrešićemo ako kažemo da je unutrašnjost spartanska jer sadrži digitalnu instrument tablu od sedam inča i centralni ekran multimedijalnog sistema osetljiv na dodir od 10,1 inča, koji je blago nagnut prema vozaču.

Tu su i do četiri osvetljena USB porta, funkcija bežičnog punjenja pametnih telefona, audio-sistem sa šest zvučnika i podrška za bežični Android Auto i Apple CarPlay.
Foto: Dacia promo
Za pohvalu je da još uvek postoje konvencionalne fizičke komande za podešavanja "klime", dok multifunkcionalni volan takođe ima brojne komande "stare škole".

Uz dva ekrana, držač pametnog telefona je dodatna karakteristika koju smo već viđali u novim Dacia modelima.

Posebno zanimljiv sadržaj je Sleep Pack. Ovaj opcioni dodatak "za spavanje" dolazi sa bračnim krevetom na rasklapanje, zajedno sa stolom i prostor za odlaganje stvari. Dacia navodi da je potrebno manje od dva minuta da se zadnji deo vozila pretvori u ležaj.
Foto: Dacia promo
Kada je reč o motorizaciji, zaboravite na dizel motor pošto je pouzdani Renaultov 1.5 litarski dCi nestao iz ponude novog modela.

Umesto toga, Duster će biti ponuđen sa benzincem TCe 130, odnosno 1.2 litarskim motorom sa turbopunjačem. Ova trocilindarska jedinica ima "laku" hibridnu postavku.

Može se naručiti sa pogonom na prednje ili na sva 4 točka sa šestostepenim manuelnim menjačem. Dacia kaže da je potrošnja goriva smanjena za 10 odsto u poređenju sa neelektrifikovanom verzijom istog motora, dok su performanse takođe bolje.
Foto: Dacia promo
Tu je i motor ECO-G 100 koji radi (i) na tečni naftni gas (TNG) i može da pređe čak 1.300 kilometara sa rezervoarom za benzin od 50 litara i rezervoarom za TNG od 50 litara napunjenim do vrha.

Prvi rezervoar se nalazi ispod zadnje klupe, dok je drugi ispod poda tovarnog dela, tako da kapacitet prtljažnika ostaje nepromenjen.

Ne radi se samo o tome da je TNG znatno jeftiniji od benzina, već Dacia tvrdi da je emisija CO2 smanjena za 10 procenata u poređenju sa ekvivalentnim motorom koji koristi samo benzin.
Foto: Dacia promo
Najvažnija novina u pogledu pogonskih agregata je usvajanje hibridne postavke nasleđene od modela Jogger. Ova verzija kombinuje atmosferski motor od 1.6 litara sa dva elektromotora, baterijom od 1,2 kWh i automatskim menjačem.

Jedan od e-motora isporučuje 49 konjskih snaga, dok drugi služi kao starter/generator. Duster Hybrid 140 podržava regenerativno kočenje a startuje uvek u električnom režimu.

Dacia tvrdi da je potrošnja goriva smanjena u proseku za 20 odsto i do 40 odsto u gradskoj vožnji. Rumunski proizvođač procenjuje da ćete se voziti u EV režimu čak 80 odsto vremena u gradu.
Foto: Dacia promo
Poput prethodnika, i novi Duster ostaje kompetentan van utabanih staza nudeći klirens od 217 mm u verziji sa pogonom na sve točkove. Takođe, nudi pristupni ugao od 31 stepen i silazni ugao od 36 stepeni.

Novi Duster ima i sistem kontrole brzine na nizbrdici koji će automatski prilagoditi brzinu automobila kako bi omogućio bezbedno spuštanje niz strminu. Radi pri brzinama od 0 do 30 km/h i može se aktivirati i pri vožnji unazad.

Takođe možete birati između pet režima vožnje: Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road i Eco.
Foto: Dacia promo
Planirano je da model treće generacije krene u prodaju sledeće godine i imaće pred sobom ozbiljan zadatak. Naime, od kada je originalni Duster lansiran pre 13 godina, Dacia je uspela da proda više od 2,2 miliona jedinica.

Da biste se stekla predstava o tome koliko je SUV uspešan širom Evrope, skoro 1.000 primeraka se proizvodi svakog dana u fabrici u Piteštiju u Rumuniji. To znači jedno vozilo svakog minuta.

Očekuje se da će Renault ponuditi sopstvenu, "prepakovanu" verziju na tržištima na kojima Dacia nije prisutna. U 2023. godini, automobili rumunske kompanije prodaju se u 44 zemlje.

Cena za sada nije objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: