Utorak, 10.10.2023.

10:50

Telefoni i slušalice u saobraćaju – kažnjavaće se i pešaci

Počela je kontrola upotrebe mobilnih telefona i slušalica u vozilima i kod pešaka na kolovozu.

Izvor: Izvor: RTS

Telefoni i slušalice u saobraćaju – kažnjavaće se i pešaci
Foto: B92/NÆ

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan kaže za RTS, povodom akcije kontrole upotrebe telefona i slušalica, da korišćenje telefona u saobraćaju rizik od saobraćajnih nezgoda do 20 puta. Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80, navodi Belencan.

Počela je kontrola upotrebe mobilnih telefona i slušalica u vozilima i kod pešaka na kolovozu. Trajaće do nedelje, 15. oktobra, a sprovodi se istovremeno u 30 evropskih zemalja, koje su članice mreže saobraćajnih policija Evrope. Ova međunarodna akcija nazvana je "Fokus na putu".

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Zlatko Belencan rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da telefon pre svega smanjuje psihičko prisustvo vozača i učesnika u saobraćaju.

"Za samo dve sekunde pogleda u mobilni telefon, pređe se 28 metara ako se kreće propisno 50 kilometara na čas. Znate koja je to razdaljina – 28 metara", upozorava Belencan.

Navodi da korišćenje mobilnih telefona povećava rizik od saobraćajnih nezgoda do 20 puta.

"Ukoliko se razgovara telefonom, smanjuje se psihofizička sposobnost vozača kao da je pod dejstvom alkohola recimo 0,80, a ako piše poruku, smanjuje mu se kao da je recimo preko jedan promil alkohola pod dejstvom alkohola", navodi Belencan.

Kada se govori o sankcijama, za vozača je kazna 10.000 dinara, a za pešaka koji koristi mobilni telefon ili ima slušalice dok prelazi ulicu – 3.000 dinara.

Upitan da li vozači smeju da voze sa slušalicama u ušima ili je i to podložno kazni, kaže da oni to mogu da koriste, ali da treba voditi računa i da je bolje ne razgovarati dok se vozi.

"Kada prelazite kolovoz na pešačkom prelazu, nemojte koristiti ni slušalice, ni mobilni", poručuje Belencan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: