Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate

Nemački Gebiltzt.de objašnjava zašto je u Nemačkoj došlo do opasnog presedana u kojem se mnogi vozači izvlače od plaćanja kazni i negativnih bodova.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2023.

09:30

Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate
Photo: BMW

Savezne države poput Berlina i Saksonije više ne mogu da drže korak s obradom slučajeva.

To je pre svega zbog izmene Zakona o drumskom saobraćaju (StVO) od 9. novembra 2021. Prekoračenje brzine se strože kažnjava, čak i za manje prekršaje. To znači više kazni i posla za vlasti i sudove, navodi Revija HAK.

U mnogim kancelarijama međutim postoji veliki manjak osoblja pa se svi slučajevi ne obrađuju na vreme i optužbe često zastarevaju.

Takođe, neke odluke Ustavnog suda su otvorile prostor žalbama vozača. Nedavno je presuda Ustavnog suda omogućila vozačima, koji su snimljeni, pravo pristupa zapisima o održavanju i popravcima kamera za brzinu – ako to žele.

U novembru 2020. Ustavni sud je takođe odlučio da se vozačima mora dozvoliti pristup neobrađenim podacima merenja, što povećava šanse za pronalaženje mogućih grešaka merenja.

Zbog toga raste broj tužbi i slučajevi zastarevaju. Statistika iz okruga Cukshaven pokazuje da se šanse za uspešnu žalbu povećavaju. Broj uspešnih žalbi zbog prekršaja brzine u Cukshavenu je porastao sa 16,05 posto u 2019. na 28,57 posto u 2021. godini. To je samo jedan primer koji objašnjva šta se dešava u celoj Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: