U kakvim autobusima su se vozili fudbaleri na Svetskom prvenstvu 1974. FOTO

Ovako su pre gotovo pola veka reprezentacije odlazile na mečeve.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2022.

13:20

U kakvim autobusima su se vozili fudbaleri na Svetskom prvenstvu 1974. FOTO
Foto: Mercedes promo

Te 1974. godine Svetsko prvenstvo u fudbalu se od 13. juna do 7. jula održavalo u Zapadnoj Nemačkoj (i Zapadnom Berlinu).

Da su to bila neka druga vremena, pokazuju i autobusi u kojima su se reprezentacije vozile na mečeve.
Foto: Mercedes promo
Na prvenstvu je tada učestvovalo 16 reprezentacija, a svaka je imala svoj lični autobus.

U pitanju je bio Mercedes O 302, autobus koji je spolja bio ofarban u boje reprezentacije sa istaknutom maskotom prvenstva.
Foto: Mercedes promo
Autobus nemačke reprezentacije naknadno je dobio vernu repliku koja ima posebno mesto u Mercedesovom muzeju.

Ovaj eksponat je uvek dostupan za razgledanje, a posetioci mogu da vide šta je tada bio pojam komfora. Vozač je imao specijalno udobno sedište sa amortizacijom, mogao se hladiti i ventilatorom, a društvo zdesna pravio mu je tadašnji selektor Zapadne Nemačke, Helmut Šen, ponekad i kapiten Franc Bekenbauer.
Foto: Mercedes promo
Blaupunktov audio-sistem imao je ugrađen kasetofon, a verovatno se često slušala tadašnja himna "Fußball ist unser Leben", koja se i danas pušta kad posetioci razgledaju autobus.

Mercedes o 302 se proizvodio od 1965. godine, bio je sinonim komfora i pouzdanosti. Imao je vazdušno oslanjanje, a od 1970-ih nudio se i sa klima-uređajem.

Pokretali su ga šestcilindarski dizel motori snage od 126 do 240 KS.
Foto: Mercedes promo
Inače, Jugoslavija je učešće na prvenstu 1974. završila u drugom krugu, gde je u grupi B zauzela poslednje, 4. mesto iza Zapadne Nemačke, Poljske i Švedske, nakon što je pretrpela sva tri poraza.

A što se tiče reprezentacije Zapadne Nemačke, ona je u finalu sa 2:1 pobedila Holandiju, i to pobedničkim golom Gerda Milera, i tako osvojila svoju drugu titulu svetskog prvaka.
Foto: Mercedes promo
Iznutra su svi bili identični, sa klimatizacijom i detaljima koji su danas krajnje nepoželjni u autobusima.

Tako je uz svako sedište bila dostupna pepeljara, a u autobusu se točilo pivo. Logično, vozilo je imalo i sanitarni čvor.
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: