Električni Audi A6 debitovao u Šangaju FOTO/VIDEO

Audi je predstavio koncept A6 e-tron, kao uvod u produkcijsku verziju koja stiže 2022. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

20:06

Električni Audi A6 debitovao u Šangaju FOTO/VIDEO
Foto: Audi promo

Nemački proizvođač je 2021. započeo udarnički kada je reč o novim modelima na struju.

Najpre se u februaru pojavio e-tron GT, da bi polovinom aprila premijeru imali Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron.

Audi tu ne staje, pa je u ponedeljak na sajmu automobila u Šangaju predstavljen A6 e-tron Concept, koji deli dimenzije sa "tradicionalnim" A6, ali ima potpuno novi dizajn i električni pogonski sistem. Audi A6 e-tron Concept najavljuje buduću produkcijsku verziju kao prvi serijski model kompanije zasnovan na PPE (Premium Platform Electric) mehaničkoj platformi, koji će se u prodaji pojaviti 2022.

Ista platforma će kasnije biti baza i za električne SUV automobile Q5 e-tron i Q6 e-tron, a zajednički je razvijena sa Porscheom koji će je koristiti za novu generaciju modela Macan. Nemački proizvođač pohvalio se izuzetno niskim koeficijentom otpora vazduha, od 0,22, što je bolje i od Audija e-tron GT (0,24).

Iako je standardni Audi A6 limuzina, A6 e-tron ima siluetu koja više podseća na kupe-limuzinu.

Koncept je opremljen baterijom kapaciteta 100 kW. U Audiju kažu da je potrebno svega 10-ak minuta da se baterija dopuni na brzom punjaču toliko da automobil može da pređe dodatnih 300 km, dok se za 25 minuta napuni 5-80% maksimalnog kapaciteta.

Autonomija u vožnji, barem na papiru, iznosi preko 700 km.
Foto: Audi promo
A6 e-tron Concept za pogon koristi konfiguraciju od dva elektromotor čija kombinovana snaga dostiže 476 KS (350 kW), a maksimalni obrtni moment 800 Nm.

Pogon je na sva 4 točka, ali Audi navodi da će bazična verzija produkcijskog modela imati jedan motor koji će pokretati samo jednu osovinu. Ova verzija će 0-100 km/h ubrzavati za oko 7 sekundi, dok će opcija sa dva elektromotora do stotke stizati za manje od 4 sekunde.
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: