U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile

Zamislite samo bateriju koja se napuni za pet minuta i vaš automobil je spreman.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

16:00

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile
Foto: General Motors (Ilustracija)

Izraelska kompanija StoreDot razvila je novu litijum-ion bateriju za električne automobile koja će se potpuno napuniti za samo pet minuta-

Dakle, baterija jeste razvijana u Izraelu, ali je kineska fabrika Eye Energy zaslužna za njenu proizvodnju i za sad su izbacili samo 1.000 primeraka te čuvene baterije.

Tih 1.000 primeraka će biti korišćeno za potrebe prezentacije potencijalnim ulagačima među kojima su TDK, Samsung Ventures, Daimler i British Petroleum.

Električni automobilli trenutno nisu pogodni za dugačka putovanja, potrebno je mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, pošto je potrebno između 30 minuta i 12 časova da se napune.

Dok standardne litijum-ion baterije koriste grafit kao elektrodu, StoreDotova baterija umesto grafita ima poluvodljive nanočestice koje dozvoljavaju ionima brži prolaz s manje otpora. StoreDot, međutim, tu elektrodu do kraja 2021. godine namerava da zameni znatno jeftinijom elektrodom od silicijuma.

Problem je što masovna proizvodnja ovih baterija nije moguća i na tržištu ih neće biti još nekoliko godina, minimum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: