Bentley se spaja sa Audijem?

Volkswagen nastavlja s restrukturiranjem grupe i, prema novinskom izveštaju, britansku marku luksuznih automobila Bentley podrediće svojoj filijali sa sedištem u Ingolštatu, Audiju, od 2021. godine.

Izvor: SN

Ponedeljak, 26.10.2020.

21:20

Bentley se spaja sa Audijem?
Photo: Bentley

Prema preliminarnom izveštaju u nedelju, o čemu je pisao 'Automobilwoche', pozivajući se na izvore iz korporacije.

Za sada odgovornost za Bentley u odboru VW Grupe snosi šef Porschea Oliver Blume (52).

Tako bi Bentley bi sada trebalo da bude usko povezan s Audijem, piše Autoblog.

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess (62) rekao je 2018. godine da je outsourcing 'zamisliv' - ali isto tako i proširenja.

Volkswagenov segment 'Super Premium' uskoro bi mogao da se sastoji samo od Porschea.

Kao što je poznato, izvršni direktor Herbert Diess želi da se rastane od luksuzne marke Bugatti, a luksuzna marka Bentley sada će biti podređena Audi diviziji.

Što se tiče Bugattija, oko ove teme se nedavno puno pisalo, a najverovatniji kandidat za novog vlasnika bi bila kompanija Rimac automobili.

Međutim, za sada je Mate Rimac ostao prilično 'zakopčan' na ovu temu, iako verujemo da je manje-više sve već dogovoreno.

Kao deo strukturne reforme, luksuzne marke Bugatti, Bentley i Porsche su ugrađene u podgrupu 'Super Premium' u najvećoj svetskoj automobilskoj kompaniji.

Grupu 'Premium' čine Audi i italijanski proizvođači Lamborghini i Ducati, koji se održavaju putem filijale Audi iz Ingolstadta.

Najvažniju geupu 'Volumen' čine osnovne marke VW, Škoda, Seat i laka komercijalna vozila VW. Proizvođači kamiona i autobusa MAN i Scania su organizovani u holdingu Traton.

Inače, Bentley Motors Limited je britanski proizvođač i prodavac luksuznih automobila i terenaca - i filijala Volkswagen Grupe od 1998.

Bentley sa sedištem u Creweu u Engleskoj, osnovao je W. Bentley kao Bentley Motors Limited 1919. u Cricklewoodu u severnom Londonu - a postala je nadaleko poznata po osvajanju trka u izdržljivosti '24 sata Le Mana' 1924., 1927., 1928., 1929. i 1930. godine.

Danas se većina modela Bentleyja sastavlja u fabrici u Creweu, a manji broj se sastavlja u Volkswagenovoj fabrici u Dresdenu, Nemačka, i s karoserijama za Continental proizvedenih u Zwickauu i za Bentaygu proizvedenih u fabrici Volkswagena u Bratislavi.

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali da dva puta revidiraju prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku.

Projekt Artemis koji je upravo započeo u Audiju mogao bi takođe da pruži modularnu platformu za luksuznu terensku limuzinu iz nove Audijeve filijale. Projektna grupa 'Artemis' je odgovorna za istraživanje i razvoj. Volkswagen još uvek nije prokomentisao izveštaj 'Automobilwoche'-a od nedjelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: