"Mladi ginu zbog neiskustva i želje za dokazivanjem za volanom" VIDEO

O čestim slučajevima saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, koje se dešavaju u poslednje vreme, ali i o tome kako povećati bezbednost dece u saobraćaju, za TV Prvu govori direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

11:29

Screenshot

Jedan od poslednjih tragičnih događaja bio je pogibija dvoje mladih ljudi kada su se "džipom" zakucali u autobus pri brzini od 170 km/h. Šta nam ovakvi slučajevi govore i kakvo upozorenje nam šalju?

Nažalost, to što se dogodilo je nešto što često prati mlade. Mladi inače spadaju u jednu od ranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Njihova ranjivost proističe prvo iz njihovog neiskustva, a sa druge strane – što je tipično za mlade do 25 godina – to je neka želja za dokazivanjem.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda gde učestvuju mladi vozači su vožnja pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine. Najkritičniji dani su dani vikenda i upravo vreme od ponoći do ranih jutarnjih sati. Agencija za bezbednost kao institucija se trudi da apeluje na njih ne bi li im skrenuli pažnju na pogubnost takvog ponašanja u saobraćaju. U ovom slučaju, mladi su vozili “snažnu mašinu”. Da li njima treba davati takve automobile dok su još neiskusni vozači?

Ja mogu sada da vam govorim i kao roditelj, kao neko ko ima dete koje već vozi. Apelovala bih prevashodno na roditelje. Mi svi želimo da svom detetu priuštimo nešto maksimalno što možemo, tako i kada su automobili u pitanju, shodno našim mogućnostima.

Vrlo je važno da se dete edukuje na vreme i da shvati da mu bolji automobil pruža bolju sigurnost i veću bezbednost u saobraćaju i da nikako ne treba biti predmet bahatosti. Tako da bih apelovala i na roditelje i na decu da shvate da ukoliko nemaju dovoljno iskustva ipak provežbaju malo, ako treba i sa roditeljima, da malo više voze bez obzira na tu probnu vozačku dozvolu jer nekada ni to vreme nije nekome dovoljno da bi postao vozač.

I da ponovim da dobar i bolji automobil treba da bude nešto što je predmet bolje sigurnosti u saobraćaju, a nikako predmet bahatosti. I ovo vreme možda ne ide na ruku vozačima, hladno je, mokri su kolovozi, kiša je, spremaju se niske temperature i sneg. Na šta treba vozači da obrate pažnju?

Kao što vidimo i prognoze su da će od srede pasti sneg... Ovo je momenat kada treba apelovati i na vozače i na pešake. Oprez treba biti prisutan i kod jednih i kod drugih.

Na vozače, naravno, apelujemo da ukoliko je na putu sneg, led ili poledica, da nikako ne prave kratka rastojanja između sebe i vozila ispred, zatim bez ikakvih naglih pokreta i naravno prilagođena brzina je ona koja je veoma bitna u tom momentu. Izbegavati kočnicu, pogotovo ako je led...

Sa druge strane bih apelovala i na pešake, da nikako ne istrčavaju na kolovoz, jer vozač njih i ako vidi možda zbog klizavosti kolovoza neće moći da ih izbegne. I kada je u pitanju pešački prelaz znamo koliko su klizave one bele šare na putu, tako da i njih treba izbegavati.

Kako sam rekla da je najavljen sneg, ja bih zaista apelovala na sve roditelje; deca koriste svaku priliku kada je sneg da se sankaju, na svakoj padini koja im je u okolini... apelovala bih da roditelji svoju decu obezbede i onim reflektujućim prslucima da budu vidljiviji svim ostalim učesnicima u saobraćaju. Još nešto je važno za roditelje i za decu. Kada je hladno vreme oni ih u jaknama stavljaju u sedišta u automobilu i vezuju. Koliko je to ispravno?

Mi često kada imamo edukaciju sa roditeljima o pravilnom korišćenju dečjih sedišta pokazujemo i snimak, dakle vrlo je važno da roditelj u auto-sedište nikako ne stavlja dete koje se nalazi u jakni. Dakle, roditelji, dete stavite u auto-sedište, dobro pričvrstite pojaseve i onda detetu slobodno možete naopako da obučete jaknicu. U suprotnom, dete bukvalno može da izleti iz jaknice pri naglom kočenju.

Da ponovim, važno je da se deca pravilno prevoze u auto-sedištima i da još jednom kažem roditeljima koji možda prevoze bebu na prednjem sedištu da obavezno isključe vazdušne jastuke.

Pogledajte prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: