Kako da znate da li je reflektujući prsluk dobar

Reflektujući prsluk je obavezan u automobilima, a takođe je važan element bezbednosti.

Automobili

Izvor:

Nedelja, 18.02.2024.

18:08

Kako da znate da li je reflektujući prsluk dobar
Foto: ninaveter/Shutterstock

Nemački auto-klub (ADAC) testirao je veliki broj reflektujućih prsluka. Od 14 prsluka koje je ADAC podvrgao ispitivanju njihove reflektujuće sposobnosti, čak trećina (više od 30 procenata) je pala na testu.

Testirani su modeli za decu i odrasle. Zaključak je da neki prsluci uopšte nemaju reflektujuće svojstvo. Ovo predstavlja veliku opasnost, posebno noću, jer mnogi kupci nisu svesni nedostatka refleksije.

Inicijalni brzi test je pokazao da pet od 14 prsluka nije bilo ni blizu najslabije od tri referentne reflektujuće tačke kada se posmatra osvetljenost. Standard za prsluke visoke vidljivosti (EN ISO 20471) nije bio ispunjen.

Dalji test u sertifikovanoj svetlosnoj laboratoriji je potvrdio skoro sve rezultate brzih testova.

Test je nemački, tako da nema smisla govoriti o proizvodima koji su dostupni na njihovom tržištu, ali svakako možete sami da proverite da li je vaš reflektujući prsluk adekvatan.
Foto: Halfpoint/Shutterstock
Ovim metodama možete barem delimično utvrditi da li prsluk reflektuje svetlost dovoljno snažno:

• Ako držite izvor svetlosti (npr. funkciju baterijske lampe pametnog telefona ili pravu baterijsku lampu ili far) direktno pored ili ispred glave, dobar prsluk će reflektovati belo svetlo sa udaljenosti od približno 3 metra. Ali neadekvatni prsluci jedva da su svetliji od belog lista papira.

• Još jedan alat je da snimite fotografiju sa aktiviranim blicem pomoću pametnog telefona - sa istim kriterijumima procene kao sa baterijskom lampom ili farom. Ali budite oprezni jer najnoviji pametni telefoni otkrivaju prekomernu ekspoziciju u svetlim, reflektujućim prugama i smanjuju osvetljenost, što iskrivljuje rezultat.

• Bezbednosni prsluk možete, naravno, pričvrstiti na drvo ili stub i voziti se prema njemu u mraku sa uključenim kratkim svetlima. Reflektujuće trake moraju da sijaju jako čak i na udaljenosti od 100 metara. Čak i sa modernim LED biciklističkim svetlom, refleksija mora biti jaka na udaljenosti od 50 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: