Muke sa parkiranjem: Automobili su svake dve godine širi za jedan centimetar

Prosečna širina novih automobila porasla je na 180,3 cm u prvoj polovini 2023. godine, u poređenju sa 177,8 cm u 2018.

Automobili

Izvor:

Utorak, 23.01.2024.

09:58

Muke sa parkiranjem: Automobili su svake dve godine širi za jedan centimetar
Foto: Mikbiz/Shutterstock

Novi automobili u Evropi rastu u proseku za jedan centimetar svake dve godine. Ovo je podatak otkriven u istraživanju ekološke organizacije Transport & Environment (T&E). Trend će se nastaviti zbog rasta prodaje SUV vozila – osim ako zakonodavci ne preduzmu odgovarajuće mere.

Otprilike polovina prodatih novih automobila već je preširoka za minimalni parking na ulicama u mnogim državama. Pariz bi mogao biti prva velika evropska prestonica koja će se uhvatiti u koštac sa ovim trendom, ako građani podrže veće naknade za parkiranje SUV vozila na referendumu sledećeg meseca.

Prosečna širina novih automobila porasla je na 180,3 cm u prvoj polovini 2023. godine, u poređenju sa 177,8 cm u 2018, pokazalo je istraživanje T&E. Podaci koje je prikupio ICCT potvrđuju isti trend u dve decenije do 2020. godine.

Novi automobili u Evropskoj uniji podležu istoj maksimalnoj širini, 255 cm, kao i autobusi i kamioni. T&E je rekao da ukoliko se ne revidira ograničenje širine za automobile i gradovi ne uvedu veće naknade za parkiranje, veliki SUV će nastaviti da se šire ka gornjoj granici namenjenoj kamionima.

Preispitivanje ograničenja maksimalne širine za laka vozila (automobili, krosoveri, SUV, pikapovi i kombiji) je od suštinskog značaja za zaštitu javnog prostora, uključujući pešačke staze, trotoare i susedna parking mesta.

Takav pregled takođe mora da uzme u obzir rizike za bezbednost na putevima koje predstavljaju sve širi SUV vozila, posebno zato što povećana širina omogućava dalje podizanje vozila. Prednje strane vozila podignute za 10 cm nose 30% veći rizik od smrtnih slučajeva u sudaru sa pešacima i biciklistima.

Ilustracija Transport & Environment pokazuje šta šira vozila na jednom putu znače u praksi. Naime, sa ovakva dva parkirana vozila, širine 200 cm (parking je širok 180 cm) sa leve i desne strane, znatno je smanjena širina saobraćajne trake i ugroženi učesnici u saobraćaju, poput biciklista, mogu se naći u opasnosti.

Takođe, mnoga parking mesta nisu predviđena za širinu novih automobila, odnosno uža su, a sve to dovodi do oštećenja vozila.
Transport & Environment

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: