Automobili

Sreda, 22.03.2023.

14:04

Koji su najveći rizici kupovine električnog polovnjaka

Elektromobilnost je jedan od najznačajnijih trendova u automobilskoj industriji, ali i onaj koji će oblikovati lični drumski saobraćaj u budućnosti.

Izvor:

Koji su najveći rizici kupovine električnog polovnjaka
Foto: B92/NÆ

Nema sumnje da je popularnost električnih automobila u stalnom porastu, pa su ova vozila u nekim zemljama, kao što je Norveška, već prešla težak put u povećanju svog udela od nivoa statističke greške do statusa najpopularnijeg pogona.

U takvoj atmosferi neminovno je da će električni automobili biti sve češći (i popularniji) i na tržištu polovnjaka.

Vraćanje kilometraže

A pošto cena polovnih automobila u velikoj meri zavisi od stanja baterija, svima je jasno da električna vozila nisu imuna na pokušaje prevara na tržištu polovnjaka.

Kao i kod vozila sa klasičnim pogonom, i ovde je najčešća i najozbiljnija prevara vezana za kilometražu. Više kilometara znači više ciklusa punjenja, pa čak i uz uslov pažljivog održavanja, baterija je sklona proporcionalnom gubitku nominalnih karakteristika, u zavisnosti od pređene kilometraže.

Prema istraživanju platforme CarVertical, falsifikovanje digitalnih brojača kilometara u električnim vozilima je veoma često. Prema njihovim podacima, 15,6% svih vozila u Evropi ima vraćenu kilometražu.

Sličan je i udeo električnih vozila sa vraćenom kilometražom – 13,4%.

Ovo sugeriše da se kupci polovnih električnih vozila i vozila na fosilna goriva suočavaju sa gotovo istim rizikom od prevare u vezi sa kilometražom.

Većina proizvođača električnih automobila daje garanciju na baterije od najmanje 100.000 km, a praksa pokazuje da često traju i tri puta duže. Dakle, ako uzmemo u obzir činjenicu da su baterije najskuplji deo automobila, izuzetno je važno znati tačno stanje baterije.

Zbog prevare, jeftiniji troškovi posedovanja električnih vozila mogu lako porasti i zagorčati vam život.

Učešće u saobraćajnoj nezgodi

Svaki drugi polovni automobil u Evropi učestvovao je u nekoj saobraćajnoj nezgodi, pokazuju podaci, a u slučaju električnih vozila 43,6 odsto polovnih automobila takođe je imalo neku vrstu udesa.

Pored toga, električna vozila se uglavnom koriste za gradsku vožnju, tako da će se broj nezgoda verovatno povećati kako flota električnih vozila stari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: