Najbrži traktor na svetu dolazi iz Finske

Četvorostruki svetski šampion u reliju, Juha Kankunen, postavio je novi svetski rekord vozeći traktor Valtra T234 brzinom od 130 kilometara na sat.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 11.04.2015.

13:10

Default images

U svetu automobilizma Finska je poznata po snežnim relijima, vrhunskim vozačima auto-trka i proizvođaču guma, kompaniji Nokian. Kada se u priču uključi i proizvođač traktora iz ove zemlje, Valtra, dobija se pobednički tim koji je u stanju da obori Ginisov brzinski rekord.

Za eksperiment je upotrebljen traktor Valtra T234, na kome nisu pravljene mehaničke modifikacije. Umesto toga, izvršene su izmene u fabričkom softveru kojim se upravlja radom motora i CVT menjača.
Nokian je u poduhvatu učestvovao sa specijalnim pneumaticima, Hakkapeliitta TRI, za koje u kompaniji kažu da su "prve zimske traktorske gume".

Pozicija vozača bila je rezervisana za finsku automobilsku legendu, Juhu Kankunena, a kako su izgledale pripreme i postavljanje novog brzinskog rekorda, pogledajte u sledećem videu:



Ginisov rekord postavljen 19. februara na snegom prekrivenoj pisti jednog aerodroma u Finskoj. Precizno izmerena brzina iznosila je 130.165 km/h, dok je standardna maksimalna brzina ovog traktora u normalnim uslovima eksploatacije oko 50km/h.

Pista je duga 2,3 kilometra, od čega je pedesetak metara voženo najvećom brzinom. Sve ostalo je iskorišćeno za ubrzanje i kočenje.

Ko kaže da traktori nisu zabavni za vožnju?

Koliko je brza najbrža kosilica za travu na svetu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: