Automobili

Četvrtak, 29.02.2024.

19:50

Senzori pritiska u gumama – kvarovi, baterije, zamena

Kada se baterija potroši, mora da se kupi novi senzor. Sajt Polovni automobili objašnjava zašto ne može da se zameni samo baterija koja košta 200-300 dinara umesto da se kupuje novi senzor od npr. 5.000 dinara?

Izvor: Izvor: Polovni automobili

Senzori pritiska u gumama – kvarovi, baterije, zamena
Foto: Proxima Studio/Shutterstock

Svaki iole noviji automobil ima sistem za praćenje pritiska u gumama, pošto je odavno postao obavezan kod svih automobila u prodaji u EU, a mnogi su ga imali i pre nego što je postao obavezan. Na engleskom se naziva "tire-pressure monitoring system" ili kraće TPMS.

Postoji "primitivna" (indirektna) verzija koja funkcioniše tako što prati broj obrtaja svakog točka i ukoliko primeti da se neki točak vrti brže od ostalih – zaključuje da je u gumi na tom točku opao pritisak vazduha i uključuje upozorenje.

Napredna verzija, odnosno direktni TPMS, koristi senzor u svakom točku. Senzori mere pritisak i u realnom vremenu šalju podatke kompjuteru. Tako je moguće da vozač na displeju vidi pritisak u svakoj gumi i da reaguje i u slučaju malog odstupanja.

Naravno, nemaju svi senzori istu preciznost i toleranciju na promene pritiska, a nemaju ni svi automobili isti prikaz na displeju. Stoga se informišite kako funkcioniše sistem koji ima vaš auto.

Šta kad "crkne" baterija u senzoru?

Baterije u senzorima obično traju 5 do 10 godina – to zavisi od kvaliteta i kapaciteta baterije, pređene kilometraže, itd. Međutim, problem je u tome što baterija u TPMS senzoru ne može da se menja.

Kada se baterija potroši, mora da se kupi novi senzor. Postavlja se logično pitanje - zašto ne može da se zameni samo baterija koja košta npr. 200-300 dinara umesto da se kupuje novi senzor od npr. 5.000 dinara?

Postoje dva glavna problema. Senzor mora da bude maksimalno zaptiven kako bi bio zaštićen od niskih i visokih temperatura i vlage. Takođe sve komponente u njemu moraju da budu čvrsto fiksirane kako bi izdržale snažne vibracije, udarce i druge sile. Pritom, ni sam senzor nije večan.

Pošto je skuplja i komplikovanija proizvodnja senzora koji može da se rastavi, i nakon zamene sastavi tako da sve "dihtuje", proizvođači su verovatno smatrali da uz dug očekivani životni vek baterije nije finansijski opravdano proizvoditi takav senzor.

Istina, baterija može da se zameni "nasilnim" otvaranjem kućišta senzora, ali ne preporučujemo da to radite ukoliko nemate dovoljno iskustva za takvu vrstu posla.

Jutjub nudi mnoštvo uputstava. Sami procenite da li se isplati zamena baterije s obzirom na rizik od oštećenja senzora, troškove za vulkanizera (osim ako ne skidate senzor bez uklanjanja gume sa felne), potrošeno vreme i slično.

Šta kada se senzor pokvari?

Ukoliko se pokvari sam senzor, situacija je gotovo ista kao kod potrošene baterije – kupovina novog senzora. Senzor može da se pokvari bez nekog očiglednog razloga, a može i da nastrada npr. kod vulkanizera prilikom zamene gume. Međutim, prvo treba utvrditi da li se zaista pokvario senzor ili je nešto drugo problem.

Ova provera u zavisnosti od vrste sistema može da se obavi na razne načine. Na primer, postoje dijagnostički uređaji za proveru funkcija senzora, za uparivanje, "kloniranje" i druge stvari. Kod nekih automobila u slučaju da dođe do problema sa TPMS sistemom, postoje posebne procedure koje vozač može sam da obavi bez ikakvih dodatnih uređaja kako bi resetovao sistem.

Ponekad se senzor samo "uspava", pa ga je potrebno probuditi, što često može da se obavi prostim ispuštanjem vazduha iz gume i ponovnim naduvavanjem.

Senzor može iznenada da počne da šalje podatke koji variraju od ekstremno niskog do ekstremno visokog pritiska, iako vi znate da je pritisak u gumi stabilan pošto ste proverili manometrom.

Postoje i razni drugi problemi koji mogu da se jave, pri čemu neće biti problem u senzoru, nego u npr. prijemniku kojem senzor šalje podatke ili kompjuteru. Ponekad i prilikom zamene točka ili svih točkova (zimski/letnji) može doći do problema u povezivanju i komunikaciji između senzora i ostatka sistema, što se rešava na razne načine.

Stoga savetujemo da u uputstvu za vaš auto pročitate sve o funkcionisanju ovog sistema, mogućim problemima i načinu rešavanja problema, resetovanja i slično. Malo znanja može da vam uštedi mnogo novca.

Pritom naglašavamo da mogu da postoje velike razlike u "upravljanju" ovim sistemom čak i između modela istog proizvođača.

Rani znaci da nešto nije u redu sa sistemom za praćenje pritiska u gumama

Pre nego što dođe do potpunog otkazivanja ovog sistema na jednom ili više točkova, možda se pojave znaci da nešto nije u redu:

• iznenadno upozorenje na pad pritiska u gumi tokom vožnje, da biste vi nakon provere utvrdili da je sve u redu

• prikazivanje pogrešnog pritiska u gumi

• TPMS lampica stalno upaljena ili blinka iako je pritisak u svim gumama normalan

Koliko košta TPMS senzor?

Postoje tipski senzori namenjeni određenim vozilima, a tu su i univerzalni raznih proizvođača koji mogu da se koriste npr. na 99% vozila.

Zamenski i univerzalni koji pokrivaju veliki broj modela raznih proizvođača uglavnom koštaju od 4.500 do 6.000 dinara.

Naravno, mogu da se nađu i po nižim cenama, naročito ukoliko ih poručujete direktno iz Kine ili kupujete polovan.

Senzori nisu zamena za ručnu proveru pritiska u gumama

Naglašavamo da senzori nisu savršeni – daleko od toga. Oni su tu da vas upozore na ozbiljniji pad pritiska vazduha u gumama.

To znači da uprkos tome što vaš auto ima senzore za praćenje pritiska u gumama, da vi kao vozač ipak treba bar jednom mesečno da proverite pritisak. Ne smete u potpunosti da se oslonite na senzore.

Senzori imaju veliku toleranciju na varijacije u pritisku kako bi se izbegle lažne "uzbune". Ovaj sistem je naročito važan za automobile sa "run flat" gumama, pošto vozač teško može da oseti da se guma probušila sve dok nakon duže vožnje sa probušenom gumom ne dođe do ozbiljnijeg oštećenja gume, kada pri višim brzinama i u krivinama može doći do zaista rizičnih situacija.

Mogu li da deaktiviram TPMS sistem (senzore) zbog uštede?

Zavisi od modela do modela, generacije, itd. Kod nekih je moguće da se deaktivira TPMS, ali je to veoma komplikovano i malo ko ume to da uradi.

Međutim, automobili sa "run flat" gumama moraju po zakonu da imaju ovaj sistem iz razloga koje smo već objasnili. Uglavnom, vi možete da nastavite da vozite sa senzorom koji ne radi ili da uklonite senzore sa svih točkova, ali stalno ćete imati upaljenu lampicu upozorenja na instrument tabli.

Tu se javlja jedan problem. Iako ta lampica vama ne smeta – možda zbog nje nećete moći da prođete tehnički pregled.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

22 h

Podeli: