Automobili

Nedelja, 14.01.2024.

15:03

Pogled u budućnost: Toyota Kenshiki forum u Briselu FOTO

Toyota je u Briselu pred odabranom novinarskom ekipom iz celog sveta predstavila planove za budućnost koja je uveliko počela.

Izvor: Izvor: Auto magazin

Pogled u budućnost: Toyota Kenshiki forum u Briselu FOTO

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin
Brisel, Belgija
Od specijalnog izveštača Aleksandra Bursaća

Na poziv Toyote došli smo u Brisel, gde smo sa odabranim kolegama iz celog sveta prisustvovali Kenšiki (Kenshiki) forumu. To je ekskluzivan događaj na kome japanski proizvođač prikazuje sve novitete koje možemo očekivati u predstojećem periodu.

S obzirom da su veliki sajmovi automobila izgubili na svom značaju tokom prethodnih godina, Kenšiki forum se etablirao kao mesto koje je idealna prilika za predstavnike specijalizovanih medija da se na opušten način upoznaju sa najnovijim i budućim modelima, ali i tehnologijom koju ćemo tek imati prilike da vidimo u godinama koje dolaze. Za razliku od većine proizvođača automobila, Toyota nije žurila sa potpuno električnim modelima. Bilo je očigledno da tržište još uvek nije spremno, a i cilj je bio da se pred kupce izađe sa najnaprednijom tehnologijom, a ne sa polovičnim rešenjima.

Osim toga, Toyota je već godinama unazad proizvođač sa ubedljivo najvećim procentom elektrifikacije game. Njeni su se hibridi pokazali ne samo veoma štedljivim i ekološki čistim, već i izuzetno pouzdanim.
Iako još uvek ima prostora da se unapređuje tehnologija hibrida, plag-in hibrida, sistema sa gorivnim ćelijama, ali i SUS motora koji sagorevaju vodonik i sintetička goriva, u međuvremenu je došao trenutak da se u gamu polako uvode potpuno električni modeli sa baterijama.

Treba imati u vidu da je cilj marke da se do 2035. godine u Evropi ponude isključivo vozila bez emisije izduvnih gasova, odnosno da se do 2040. obezbedi potpuna ugljenična neutralnost.

Led je probio bZ4X, koji smo već imali prilike da testiramo na beogradskim ulicama, a uskoro će mu se pridružiti i Toyote u ostalim klasama. Konkretno, radi se o šest automobila na struju sa tehnologijom baterija nove generacije koji će biti predstavljeni do 2026.

Sada smo dobili ekskluzivnu priliku da premijerno vidimo "urban SUV" i "sport krosover" koncept. Oni se pridružuju "kompakt SUV" konceptu predstavljenom prošle godine.

Urban SUV koncept

"Urban SUV koncept" nam pokazuje kako će izgledati potpuno električni krosover B segmenta. Biće najkompaktniji u gami i ujedno najdostupniji u smislu cene. Toyota predviđa da će ovaj segment biti jedan od najvećih u Evropi.

U ovoj klasi već uveliko dominira Yaris Cross, kao najprodavaniji u segmentu. Iskustvo u njegovom razvoju u velikoj meri je iskorišćeno i za budućeg potpuno električnog ekvivalenta, koji je konstruisan prema prioritetima evropskih kupaca.
"Toyota urban SUV" koncept ima autentičan SUV izgled, mišićavih bokova sa visokom pozicijom sedenja.

Simpatično nam je i što su prednja svetla dizajnirana po ugledu na novi dizajnerski pravac započet sa najnovijim Priusom“ i modelom C-HR.
Po istom principu su dizajnirane i potapajuće kvake, dok su zadnje integrisane u "C" stub.

Prostor je maksimalno iskorišćen u fleksibilnom enterijeru koji se lako može prilagoditi kako bi se prioritet dao putnicima ili prostoru za teret po potrebi.
Obe varijante pogona, prednji i pogon na sva četiri točka, biće dostupne, pri čemu je AWD ključni deo Tojotine proizvodne filozofije.

Slično tome, serijski model će kupcima ponuditi mogućnost izbora baterije manjeg i većeg kapaciteta u zavisnosti od njihovih potreba.

Sport krosover koncept

Odmah uz "urban SUV", na glavnoj pozornici je stajao "sport krosover koncept".

Ovaj izuzetno atraktivni kupe-krosover sa petora vrata je alternativa SUV modelima u pogledu povišenog odstojanja od tla, ali sa još privlačnijim dizajnom i fastbek zadnjim krajem.
Iako na konceptima nismo mogli da vidimo unutrašnjost, Toyota na ovom modelu ističe veoma prostran prtljažnik i obilje prostora za noge putnika na zadnjim sedištima.

Inače, ovo je evropska premijera "sport krosover koncepta", dok je prvo predstavljanje imao na sajmu u Šangaju, u aprilu 2023.

Razvijen je za oba tržišta i to u saradnji sa BYD Toyota EV Technology Co. Ltd, kompanijom koju su u Kini zajednički osnovali Tojota i BYD.

FT-3e koncept

Evropsku premijeru imao je i "FT-3e koncept". Njegova električna platforma će poslužiti kao osnova za brojne druge modele, među kojima su Lexus LF-ZC luksuzna limuzina i sportski model Toyota FT-Se, sa prioritetom na performansama.

Ova nova generacija BEV (baterijsko električna vozila) modela je konstruisana sa ciljem da se još više poboljša efikasnost, odnosno da se u što većoj meri smanji masa, kao i da se poboljša aerodinamika.
"FT-3e koncept" takođe obuhvata širok spektar budućih tehnologija koje idu dalje od pružanja mobilnosti sa neutralnim uticajem na životnu sredinu kako bi se povezao sa društvom, delujući kao prenosni medij za podatke i energiju - do i od samog automobila ili njegove okoline.
Impresivan dizajn karoserije spaja specifičan stil i estetiku s minimalističkim linijama i površinama. Tome doprinose i displeji koji se nalaze i na vratima automobila.

Njihov zadatak je da vozaču pruže informacije dok prilazi autu, kao što su, na primer, stanje napunjenosti baterije, temperatura unutrašnjosti vozila i kvalitet vazduha.
Da bismo vam najlakše dočarali veličinu "FT-3e koncepta", po dimenzijama je sličan aktuelnom modelu Camry, u odnosu na koji ima duže međuosovinsko rastojanje (okruglo tri metra), što je i razumljivo, s obzirom da potpuno električni pogon omogućava drugačiji raspored mehanike.

Istovremeno, 17 cm je duži u odnosu na bZ4X. Od njega je širi čak 14,5 cm i 5,5 cm niži.

Toyota FT-Se

Jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg Kenšiki foruma svakako je bio koncept "Toyota FT-Se".

Ovaj sportski auto je delo Toyota Gazoo Racing odeljenja i predstavlja koncept za visoke performanse u eri karbon-neutralnosti.

Na njemu su primenjena rešenja iz bogatog iskustva stečenog učešćem na trkama. Ime je dobio kao skraćenicu od "Future Toyota Sports electric".
Ono što već na prvi pogled fascinira je specifičan dizajn karoserije, koji je omogućen, između ostalog, i primenom baterijske električne tehnologije sledeće generacije. Ovaj kompaktni dvosed ima visinu od svega 1.220 mm, podsećajući na klasične sportske automobile iz prošlosti.

"FT-Se" je jedan od prototipova u čuju unutrašnjost smo mogli da zavirimo. Izgleda još bolje nego na slikama, što zbog specifičnih materijala i ergonomije, što zbog futurističkog i minimalističkog dizajna.
Prioritet je bila funkcionalnost; na primer, plava mrežasta struktura ima funkciju zaštite za kolena vozača i suvozača od G sile. Naravno, suština je u potpuno električnom pogonu. Najnovije baterije, postavljene tako da obezbeđuju nisko težište automobila, imaju veliku gustinu energije.

To je vrlo važan faktor u podizanju granica performansi, u čemu učestvuju smanjenje dimenzija i mase komponenti kao što su motor, menjač i klima-uređaj. Time je dodatno unapređena upravljivost sa još boljom stabilnošću i odzivom upravljača, a omogućeno je i bezbednije kočenje.

Toyota je prvi put prikazala "FT-Se" na Salonu mobilnosti u Japanu, održanom u Tokiju od 26. oktobra do 5. novembra. Zajedno sa konceptom "FT-3e" predstavlja budućnost transformisanja elektrifikacije, istražujući nova iskustva i vrednosti koje automobili mogu da pruže.

Hideaki Lida - Project Manager GR Design Group

Dizajnirali ste koncept "FT-Se". Koja je bila razlika u dizajniranju potpuno električnog modela u odnosu na one sa SUS motorima?

"Pre svega, ispred vozača više nema motora. Iskoristili smo priliku da hauba bude niža i da praktično može da vidi prednji branik, što je vrlo važno prilikom ulaska u krivinu. FT-Se koristimo kao test vozilo na kome eksperimentišemo sa raznim dizajnerskim rešenjima u cilju poboljšanja aerodinamike, što zbog poboljšanja performansi, što zbog bolje upravljivosti i prijanjanja uz asfalt."

Da li ste imali neku inspiraciju u dizajniranju ovog koncepta?

"Ne, nisam tražio uzor u nekom postojećem modelu, već je aerodinamika bila prioritet. Za GR odeljenje dizajn je uvek u službi funkcionalnosti."
Osim koncept automobila koji nam pokazuju kako će izgledati budući modeli na struju i kakvu će tehnologiju imati, po prvi put smo imali prilike uživo da vidimo potpuno novu generaciju Land Cruisera koji je nedavno predstavljen.

Ne sumnjamo da će imati svetlu budućnost i to iz više razloga; pre svega, jedan je od malobrojnih koji mogu da se pohvale pravom, čeličnom šasijom, neuništivom mehanikom i brojnim inovacijama koje se tiču prohodnosti ali i komfora.
Kabina je luksuznija nego ikad, a posebno nam se dopalo što su zadržani fizički dugmići na komandnoj tabli.

Novi Land Cruiser pokreće 2.8 litarski turbo-dizel sa 204 konjske snage, iskombinovan sa novim osmostepenim automatskim menjačem.

Najavljeno je da će 2025. godine dobiti tehnologiju lakog hibrida na 48 volti, baš kao i pikap Hilux, o kome ćemo pisati više uskoro.
Toyota Land Cruiser
Posle 2026. nastaje nova epoha u kojoj će se promeniti način razvoja, proizvodnje i upotrebe vozila. Tojota uveliko radi na razvoju nove generacije baterija za buduće električne modele. Cilj je da se ugljenična neutralnost učini pristupačnom i dostupnom. U toku je priprema za predstavljanje serije novih baterija, a među prvima će biti performansna verzija, sa duplo većom autonomijom i oko 20 odsto nižom cenom u odnosu na bateriju u aktuelnoj Toyoti bZ4X.

U nastavku procesa razvoja sledi baterija visokog kvaliteta, niskih troškova koja će pomoći popularizaciji električnih vozila na bazi baterija. Imaće novi oblik, bipolarnu strukturu i koristiće jeftiniji litijum-gvožđe-fosfat (LFP) kao osnovni materijal. Cilj je da se dodatno poveća domet za 20 procenata i da se smanje troškovi proizvodnje za 40 odsto u poređenju sa baterijom bZ4X.

Treća baterija koja će biti predstavljena fokusiraće se na visoke performanse, koristeći bipolarne tehnologije i katodu visokog nikla. Očekuju se još niži troškovi i dalje povećanje dometa.
Toyota Land Cruiser
Postignut je i veliki napredak u razvoju "čvrstih baterija"“ (solid state battery) u pogledu njihove trajnosti, čija bi komercijalna upotreba mogla da počne već 2027. Od samog početka, cilj je da se omogući vreme punjenja od 10 do 80 posto kapaciteta za samo deset minuta.

Razvijaju se i druge tehnologije za proizvodnju, inženjering i dizajn električnih vozila na baterije sledeće generacije. Tojota veruje da će buduća mobilnost preći granicu pružanja fizičkih alata za transport i postati partner u životnom stilu.

Veliki planovi

Uskoro ćemo vam doneti nastavak priče o Kenšiki forumu. Predstavićemo vam planove za buduće modele Lexusa, uz poseban osvrt na Toyota komercijalna vozila, kojima se pridružio Proace Max. V

eliku pažnju zaslužuje i vodonik, što u funkciji pogonskog goriva za SUS motore, što kao gorivo za gorivne ćelije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: