Automobili

Utorak, 12.12.2023.

11:10

Najčešće greške vozača zimi i saveti za bezbednu vožnju

Najbrže se stiže polako. To je mudra izreka koju vozači treba da imaju na umu naročito tokom zimskih meseci kada uslovi na putu značajno otežavaju upravljanje vozilima.

Izvor: IZVOR: B92, AUTOPRESS.HR

Najčešće greške vozača zimi i saveti za bezbednu vožnju
Foto: ambrozinio/Shutterstock

Sneg, led, smanjena vidljivost i nepreglednost puta znače da vozači treba da povećaju oprez u saobraćaju. Mnogi se pouzdaju u svoje vozačke sposobnosti, ali na zaleđenom kolovozu zaustavni put je mnogo duži i na to teško možete uticati, bez obzira na to koliko ste dobar vozač.

Ono što svakako možete da učinite kako biste izbegli sudar sa vozilom ispred vas je da držaite veće rastojanje nego kada vozite leti i po suvom kolovozu. U nastavku donosimo još korisnih saveta za bezbednu zimsku vožnju i upozoravamo na najčešće greške koje vozači čine zimi (a koje vi svakako želite izbeći i stići bezbedno na cilj).

1. Vožnja na neadekvatnim gumama

Da li znate u kakvom su stanju zimske gume na vašem vozilu? Ako ih koristite već nekoliko sezona, proverite dubinu "šare" odnosno je li veća od 4 mm – sve ispod toga predstavlja veliku opasnost pa je potrebno kupiti nove zimske gume.

Osim toga, barem jednom mesečno proveravajte pritisak u gumama jer niža temperatura uzrokuje njegov pad, što dovodi do slabijeg prijanjanja pneumatika. Najbolje zimske gume su one o kojima vozač redovno vodi brigu.

2. Automobil nije spreman za zimske uslove

Pre početka zime uglavnom smo fokusirani na odgovarajuće pneumatike, a često zaboravljamo da proverimo u kakvom su stanju brisači stakala, da li (možda) treba da promenimo ulje u motoru ili rashladnu tečnost, da li se akumulator puni kako treba...

Po hladnom vremenu vaše vozilo zahteva dodatnu pažnju jer i najmanji problem može uzrokovati veliku štetu ako se ne reši na vreme. Redovni servis vozila pre početka zime prioritet je svim ozbiljnim vozačima.

3. Prebrza vožnja

Ograničenja brzine na putu važe kada je kolovoz suv i vidljivost dobra. Kada padnu kiša ili sneg, prva stvar koju treba da uradite je da dodatno usporite bez obzira na to šta piše na znakovima za ograničenje brzine. Sporija vožnja možda jest frustrirajuća, ali je jedini način za zadržati kontrolu nad vozilom.

Naravno ne treba ni ići u krajnost i voziti presporo. Ako vozimo drastično sporije od ostatka saobraćaja, drugim vozilima biće teško da se prilagode pa su povećane šanse da dođe do sudara.

4. Nedovoljno rastojanje između vozila

Na mokrom i ledom prekrivenom kolovozu zaustavni put automobila se produžava i zato je potrebno držati veći razmak između vozila nego inače.

Izuzetno je važno i da pazite šta se dešava iza vas – najčešće nezgode zimi se događaju tako što vas neko udari otpozadi.

5. Vožnja u zimskoj odeći

Perjana zimska jakna, kapa, šal i rukavice čuvaće vas od hladnoće dok ste napolju, ali u automobilu imate grejanje i nema potrebe za debelim slojevima.

Opasnost leži u tome što zimska odeća otežava vašu pokretljivost i pogled na saobraćaj, dok zbog zimske obuće sa debelim đonom nećete dobro osetiti papučice gasa, kočnicu i kvačilo pa možda nećete moći dovoljno brzo da reagujete kada to bude potrebno.

6. Vožnja u automobilu prekrivenom snegom i ledom

Tek kada sastružete sav led sa svih prozora i uklonite sneg sa čitavog vozila možete bezbedno krenuti u vožnju. Vožnja sa snegom na automobilu je kažnjiva jer tokom vožnje sneg i led sa vašeg automobila može odleteti na drugo vozilo i izazvati štetu ili čak saobraćajnu nezgodi.

Nikako ne zaboravite da očistite svetla na vozilu. Ako su prekrivena ledom ili snegom (u kombinaciji sa vremenskim uslovima koji utiču na lošu vidljivost na putu), drugi vozači vas možda neće dobro videti kada usporavate pa bi vas mogli udariti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: