Automobili

Nedelja, 18.09.2022.

10:58

Isključujete motor na semaforu da biste uštedeli? Veća šteta nego korist

Ovih dana ljudi pokušavaju da uštede na gorivu gde god stignu i kad god mogu.

Izvor: B92

Isključujete motor na semaforu da biste uštedeli? Veća šteta nego korist
Foto: kudrik/Shutterstock

I dok neki pokušavaju da uštede tako što se više voze biciklom ili koriste javni prevoz, mnogi nisu u mogućnosti i posežu za brojnim "trikovima", kao što je gašenje motora na semaforu.

Međutim, to bi moglo da ima više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju.

Naime, automobil sa sistemom start/stop neće intervenisati kada je motor hladan. Računar zna da je motor najefikasniji kada je potpuno zagrejan. Zato će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu.

Na vašoj instrument tabli će se pojaviti crveni simbol start/stop sistema (zaokruženo slovo A) ili neka druga poruka da sistem ne radi, odnosno da ne isključuje motor, piše Revijahak.

U slučaju da nemate start/stop sistema, izbegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan uticaj na njegovu trajnost, kao i na vek trajanja akumulatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: