Automobili

Sreda, 25.05.2016.

15:23

Da li je ovo budućnost javnog gradskog prevoza?

U Kini je predstavljena maketa takozvanog izdignutog autobusa koji bi mogao da bude jedno od jeftinijih rešenja za prevazilaženje saobraćajnih gužvi u velikim gradovima te zemlje i smanjenje zagađenja vazduha.

Izvor: B92

Da li je ovo budućnost javnog gradskog prevoza?
Screenshot YouTube

Tendencija u većini svetskih metropola je izmeštanje javnog gradskog prevoza ispod zemlje. Međutim, izgradnja metroa je veoma skupa i dugotrajna. Zbog toga su Kinezi krenuli u suprotnom smeru - u visinu, umesto u podzemlje.

Koncept Transit Elevated Bus (TEB), koji je prikazan na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu, podrazumeva izgradnju vozila koje predstavlja kombinaciju autobusa i lakog metroa. Pogledajte maketu ovog futurističkog prevoznog sredstva koja je izložena u Pekingu: TEB je dugačak 32, širok 8, a visok 4,6 metara i može da primi do 1.200 putnika. Vozilo koristi posebne šine-vođice, pri čemu je srednji deo izdignut tako da ispod njega može nesmetano da se odvija automobilski saobraćaj.

Međutim, zbog svoje konstrukcije i veličine, TEB bi mogao da se koristi samo u širokim bulevarima i prigradskim saobraćajnicama, poput autoputeva koji vode do aerodroma. Procenjuje se da bi uvođenje ove vrste javnog prevoza bilo pet puta jeftinije od izgradnje mreže lakog metroa.

Prvi probni TEB autobus trebalo bi da počne da saobraća u gradu Qinhuangdao na severu Kine do kraja 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: