Automobili

Ponedeljak, 05.12.2005.

09:37

Aktuelno: Šta je Euro 3? (dopunjeno)

Izvor: B92

Default images

Na uredbu koja će omogućiti uvoz polovnih automobila starijih od 3 godine čekalo se gotovo godinu dana. Razne spekulacije koje su u tom periodu iznošene u medijima stvorile su brojne nedoumice kod građana, a stvari nisu puno jasnije ni nakon najave ministra Dinkića da će Uredba stupiti na snagu 5. decembra. Vreme je da otklonimo neke nepoznanice.

Kao što je poznato, dotičnom uredbom vlada će dozvoliti uvoz automobila bez starosnog limita, no da li je to baš tako? Kao prvi uslov navodi se zahtev da automobili koji se uvoze imaju Euro 3 motore. Pojam poznat većini čije su polje interesovanja automobili ali ukoliko analiziramo najčešće postavljena pitanja u javnosti, pa čak i navode pojedinih medija, dolazimo do činjenice da postoje dileme oko toga šta on predstavlja.

Pitanja

Pre svega, kakvi su to Euro 3 motori? Kako izgleda, postoji određena bojazan da su u pitanju neki specijalni motori koji imaju višu cenu od «običnih». Čini mi se da je zbrku dobrim delom uvela i sama formulacija, jer bi pravo pitanje trebalo da bude «šta je Euro 3»?

Odgovori

dijagram smanjenja dozvoljene emisije polutanata za dizel motore
Euro 3 je naziv za regulative evropske unije kojima se propisuju gornje granice pojedinih materija u izduvnim gasovima motora. Cilj donošenja ovakvih akata je unutar Evrope proklamovan kao borba za čistiji vazduh, što i nije trebalo puno objašnjavati stanovništvu po gradovima koje je udisalo smog. Mehanizam primene je jednostavan – u trenutku kada Euro propisi stupe na snagu, prodaja vozila čiji motori ne ispunjavaju nove zahteve prestaje da bude moguća. Stoga je odlučeno da se normativi donose nekoliko godina unapred, kako bi proizvođači bili u prilici da osvoje proizvodnju motora koji će zadovoljavati propisane vrednosti. Program Euro regulativa liči na red vožnje za bolju budućnost.

Istorijat

dijagram smanjenja dozvoljene emisije polutanata za benzinske motore
Logično pitanje je i postoje li Euro 1 i Euro 2 regulative? Naravno da postoje i one su zaista prethodile Euro 3 normama. Strategija je jasna, kako je nemoguće od sutra proizvoditi samo ekološki čiste motore, borba za čistije izduvne gasove se odvija u etapama. Na tlu Evropske unije Euro 1 norme (takođe poznate kao EC 93) su stupile na snagu 1993. godine i prekinule haos u oslobađanju štetnih materija iz izduvnih cevi. U ovom dokumentu za sve motore važe isti zahtevi jer se mislilo da je za naša pluća nebitno odakle otrov dolazi.

Euro 2 norme (EC 96) postale su obaveza tri godine kasnije i naterale su proizvođače na još ozbiljnije napore u redukciji štetnih gasova. Ipak, proizvođački lobi uspeo je da se izbori za uvažavanje različitosti benzinskih i dizel motora, kada su izduvni gasovi u pitanju, pa Euro 2 propisuje drugačije vrednosti za ove dve grupe.

Naš famozni Euro 3 stupio je na snagu 2000. godine i on,  pored pooštravanja zahteva, donosi precizniju podelu materija koje se kontrolišu. Takođe ukida podelu dizel motora na one sa direktnim i indirektnim ubrizgavanjem. Na osnovu datuma stupanja na snagu sledi logičan zaključak da od te godine, sva vozila na tržištu Evrope zadovoljavaju norme propisane Uredbom vlade Republike Srbije.

Tako dolazimo i do odgovora na prvo postavljeno pitanje: Euro 3 motori nisu ništa drugo do motori čiji sadržaj izduvnih gasova ispunjava zahteve Evropske unije za period od 2000. do 2005. godine. Zašto ne i posle? Logično, 2006. godine sastav opasnih materija u izduvima vozila reguliše još oštriji Euro 4! Euro 5 stiže već 2008. godine, a svoj pun zamah bi trebao da dobije do 2010.

Takođe smo rešili i dilemu sa početka teksta. Kako se sa uvođenjem motora koji zadovoljavaju Euro 3 norme počelo tek 1998. godine, ovo praktično znači da je starost vozila posredno limitirana na maksimalnih 7 godina starosti. Ili je limitirana samo starost motora, a karoserija može biti i starija? Ovo je takođe pitanje za razmišljanje...

Problem goriva

da li je kod nas EURO DIZEL isti kao u Evropi ili je u pitanju samo marketinški naziv za naše tržište?
Treba reći i da se iz mnoštva nedorečenosti Uredbe izdvaja ona vezana za gorivo. Kao što su posetioci sajta B92 istakli u svojim komentarima, motori nisu u stanju da pročiste gorivo. Ukoliko se u njih dovede gorivo lošeg kvaliteta to neminovno uzrokuje prljavštinu na izlazu iz njih, pa dolazimo u dilemu sa kojim gorivom se planira kontrola motora ili je, možda, samo bitno da je motor napustio fabriku sa sertifikatom Euro 3?..

Činjenica je da ni sama Evropska unija, koja je propisala Euro norme, nije mogla da zahteva njihovo poštovanje bez najšire dostupnosti kvalitetnih goriva. Stoga su razrađeni i standardi koji su se postavili pred distributere goriva i koji su prethodili ograničenjima za motore. Evo i ilustracije ozbiljnosti zaheva koje su morali da ispune. Najmanji cetanski broj za dizel gorivo od 2000. godine iznosi 51, a maksimalni sadržaj sumpora propisan od 2000. mora biti stesan na jednu trećinu do 2005. godine. Kod benzinskih motora ovo smanjenje je još drastičnije i podrazumeva redukciju na sedam puta nižu vrednost! Goriva oslobođena sumpora moraju biti dostupna od 2005. godine, a od 2009. će biti obaveza na svim prodajnim objektima.

Koliko smo mi daleko od goriva pomenutih ekoloških kvaliteta slikovito govori podatak da se na našim pumpnim stanicama u najširoj prodaji još uvek nalazi benzin sa tetraetilolovom čija je upotreba u razvijenom svetu zabranjena tokom sedamdesetih godina. Štaviše, ekologija nije jedina koja zahteva visoko kvalitetno gorivo. Savremeni motori veoma loše prolaze ukoliko su u njih dovede gorivo lošeg kvaliteta. O tome smo već pisali (Savremeni dizeli i loše gorivo), a usled aktuelnosti problema očekujte da ćemo se baviti tom temom i u budućnosti. U kom pravcu će se diskusija razvijati, dobrim delom zavisi od komentara koje ćete postavljati na sajtu B92. U tom smislu zaista računamo na vaš doprinos. Euro 3 limiti emisije materija u izduvnim gasovima (u gramima po pređenom kilometru):

Za benzinske motore automobila

Ugljenmonoksid (CO)  2,30

Ugljovodonici   (HC)    2,20

Azotovi oksidi  (NOx) 0,15

Za dizel motore automobila

Ugljenmonoksid(CO)   0,64

Azotovioksidi   (NOx)  0,50

Ugljovodonici + Azotovi oksidi (HC+NOx)      0,56

Čestice                         0,05

Dozvoljeni motori

Usled brojnih zahteva za objavljivanjem spiska motora koji ispunjavaju Euro 3 standarde, odlučili smo se da tekst dopunimo objašnjenjem razloga zbog kojih je on izostao.

Koji motori vozila starijih od 5 godina zadvoljavaju Euro 3 norme? Na ovo krajnje pragmatično pitanje, odgovor je teško dati jednostavno. Naime, isti motori različito se opremaju za različita tržišta, u skladu sa zahtevima koji tamo važe.

Na primer, isti motor namenjen plasmanu na azijsko tržište ima jednu lambda sondu (senzor kiseonika u izduvu), dok za evropsko može imati dve ili čak četiri. Kako više senzora obezbeđuje više parametara računaru motora, on je u prilici da sledi precizniji program i fi nije reguliše sastav izduvnih gasova upravljajući podređenim mu sistemima. Pored toga, ugradnja katalizatora blizu izduvnih ventila dovodi do njegovog bržeg zagrevanja, te je emisija prilikom startovanja brže pod kontrolom. Ovde možemo spomenuti i sisteme recirkulacije izduvnih gasova (EGR – exhaust gas recirculation), pa čak i dogradnju grejača katalizatora...

Shodno tome, liste motora koji su proizvedeni pre 2000. godine a zadovoljavaju Euro 3 regulative teško je očekivati. Ono što je moguće, mada ni izbliza toliko komforno, jeste varijanta konsultacije ovlašćenih servisa koji preko broja šasije vozila mogu da dobiju podatke o motoru koji je ugrađen u svako pojedinačno vozilo. Na kraju, rešenje ovog evidentnog problema će biti pronađeno, pa nam ostaje da sačekamo saopštenja državnih institucija i velikih uvoznika. 

A do tada, korisne informacije vezane za to koja vozila ispunjavaju Euro 3 normu potražite u vestima rubrike Automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: