Mercedes povlači četiri modela i u Srbiji: Šta se dešava ukoliko je vaš automobil među njima

Reč je o automobilima proizvedenim između 2007. i 2017. godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2021.

12:10

Mercedes povlači četiri modela i u Srbiji: Šta se dešava ukoliko je vaš automobil među njima
Foto: Mercedes promo

Iz sveta nam često stižu vesti o opozivima automobila zbog potencijalnih problema na nekom od sklopova vozila.

Proizvođači tada iz predostrožnosti pozivaju vlasnike spornih modela na vanredni servis kako bi se vozila pregledala i, u slučaju da je to neophodno, zamenio problematični deo na automobilu.

Kakva je procedura u Srbiji kada neka auto-kompanija objavi da povlači određene modele zbog greške, istražili smo na primeru jednog opoziva Mercedesovih vozila.

U ovom slučaju, do povlačenja je došlo zbog potencijalnog problema sa vazdušnim jastucima japanskog proizvođača Takata. Kako se navodi, moguće je da jastuci ne bi u potpunosti "razvili svoj zadržavajući efekat" ako bi došlo do udesa, pa bi putnici bili izloženi riziku od povreda.

Inače, Mercedes nije usamljen u ovome - brojni svetski proizvođač automobila prijavljivali su proteklih godina probleme upravo sa Takata vazdušnim jastucima, zbog čega su do sada opozvane desetine miliona vozila širom planete.
Foto: Mercedes promo
Kada Mercedes saopšti da povlači određene modele, reaguje se u skladu sa procedurama propisanim od strane tog proizvođača, ali i zakonima Republike Srbije, kažu za naš sajt u kompaniji Star Import, koja je generalni distributer vozila Mercedes-Benz u Srbiji.

Sve informacije o opozivu objavljuju se na portalu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

U našem konkretnom primeru, detalji su objavljeni na portalu 12. februara, a potencijalnim problemom sa vazdušnim jastucima pogođena su četiri Mercedesova modela proizvedena između 2007. i 2017. godine.

Reč je Mercedesu C klase, zatim SUV modelu GLK, Mercedesu E klase u verzijama Coupe i Cabrio, kao i supersportskom modelu SLS AMG.
Foto: Mercedes promo
Kako će vlasnici spornih vozila u našoj zemlji znati da su njihovi automobili obuhvaćeni opozivom?

"Obaveštenje će kupcima stići, na uobičajen način, preko ovlašćenih servisnih partnera", kažu u kompaniji Star Import.

"Budući da podatke o korisnicima ili vlasnicima poseduju naši ovlašćeni servisni ili prodajni partneri, oni šalju do tri pozivna pisma u slučaju da klijent ne doveze vozilo na pregled nakon prvog poziva".

U pozivnim pismima se jasno navodi zbog čega se opoziv objavljuje i kakve su moguće posledice neizvršavanja kontrole i eventualnih prepravki od strane proizvođača.

"Ukoliko su u nedoumici, vlasnici pomenutih modela mogu da direktno kontaktiraju najbliži ovlašćeni servis Mercedesa kako bi proverili da li je njihovo vozilo obuhvaćeno opozivom", objašnjavaju u kompaniji Star Import.

Šta očekuje vlasnike ovih vozila kada dođu u servis

Foto: Mercedes promo
Prema uputstvu za navedene opozive, najpre se radi provera da li postoji potencijalni problem, a tek onda se rade korekcije, ukoliko se za to ukaže potreba.

"Ova servisna mera se sprovodi na svim tržištima i predstavlja normalan proces kojim svi svetski proizvođači vozila poboljšavaju kvalitet svojih proizvoda", objašnjavaju u Star Importu.

Važno je napomenuti da su svi neophodni radovi na vozilu potpuno besplatni za vlasnike.

Inače, Mercedes-Benz, na globalnom nivou, nije upoznat ni sa jednim slučajem materijalne štete ili povreda putnika u vezi sa navedenim opozivom, kažu u toj kompaniji.

Napomena:

U sredu 17. februara u Srbiji je objavljen još jedan opoziv koji se takođe odnosi na spomenuti problem sa vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Ovim novim opozivom obuhvaćeni su sledeći modeli Mercedesa: ML, GL, A-klasa, SLK, C-klasa, E-klasa i R-klasa.

Reč je o automobilima proizvedenim u periodu od 2000. do 2017. godine, a procedura za vlasnike vozila u Srbiji je ista kao i u slučaju prethodnog opoziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: