Automobili

Petak, 13.11.2020.

14:30

EuroNCAP: Nova Honda Jazz bezbedna "za peticu"

Honda Jazz e:HEV, koja je u Evropi predstavljena polovinom godine, osvojila je maksimalni pet zvezdica u najnovijoj rundi strigih bezbednosnih testova organizacije EuroNCAP.

Izvor: B92

EuroNCAP: Nova Honda Jazz bezbedna
Foto: Honda promo

Reč je o modelu nove generacije koji je opremljen tehnologijom hibridnog pogona i koji je lansiran širom Evrope u leto 2020. godine, dok se na našem tržitštu očekuje početkom 2021.

Novi Jazz dolazi sa kombinacijom naprednih sistema aktivne i pasivne bezbednosti. To je prvi model Honde u Evropi sa centralnim prednjim vazdušnim jastukom u standardom paketu opreme.

Ovaj vazdušni jastuk je ugrađen u naslon sedišta vozača i širi se u prostor između vozača i suvozača, sprečavajući direktno sudaranje glavama vozača i saputnika na prednjem sedištu u slučaju bočnog udara.
Foto: EuroNCAP
Novi prednji centralni vazdušni jastuk funkcioniše u kombinaciji sa još dva elementa za slučaj bočnog sudara.

Zatezač sigurnosnog pojasa, kako za vozača tako i za suvozača smanjuje njihovo bočno kretanje, a dodatno ih podržava i centralni naslon za ruke koji je sada viši. Zahvaljujući novom pristupu, značajno je umanjena mogućnost povrede glave putnika.

Novi vazdušni jastuk je jedan od deset koliko ih se nalazi u modelu Jazz e:HEV, a među njima je takođe i "i-side" sistem vazdušnog jastuka na zadnjem sedištu.

Ovaj jedinstveni vazdušni jastuk dvostruke strukture, ugrađen u naslon zadnjeg sedišta, aktivira se kako bi zaštitio putnike pozadi od udara u vrata i "C"stub u slučaju bočnih sudara.
Foto: Honda promo
Pasivni bezbednosni elementi dopunjeni su Honda SENSING aktivnim tehnologijama asistencije vozaču a sada obuhvataju i poboljšanu širokougaonu kameru sa višom rezolucijom.

Ona zamenjuje višenamensku kameru i senzore iz modela Jazz prethodne generacije, prepoznaje širi raspon površine puta i karakteristika saobraćaja.

Honda SENSING, koji je deo standardne opreme u svim modelima Honde, među brojnim drugim elementima takođe obuhvata i sisteme Adaptive Cruise Control (prilagodljivi tempomat), Lane Keeping Assist System (sistem pomoći u održavanju vozila u saobraćajnoj traci) i Road Departure Mitigation (upozorenje na približavanje ivici puta).
Foto: Honda promo
U projektovanju i razvoju najnovijeg modela Jazz, inženjeri Honde su takođe primenili tehnologiju strukture karoserije Advanced Compatibility Engineering (ACE) koja formira temelj za napredne performanse pasivne bezbednosti.

ACE tehnologija pomaže u ravnomernoj distribuciji energije sudara kroz prednji deo vozila i ujedno smanjuje energiju sudara koja se prenosi na drugo vozilo.

Stroži protokoli testiranja EuroNCAP procenjuju uticaj udarnih sila u slučaju sudara, te je značajan element procene bezbednosti činila analiza sposobnosti nove Honde Jazz da zaštiti svoje putnike u slučaju sudara.

Ta procena nalaže da se sile udarca usmere na one delove strukture vozila gde se energija može efikasno i bezbedno apsorbovati, tako da kabina sa putnicima ostane što više netaknuta, kao i da se putnici ne izlažu naglom kočenju koje može biti opasno.
Foto: Honda promo
Testovi, takođe, sada obuhvataju širi raspon procene bočnog sudara, a istražuju i bezbednost nakon samog sudara.

Standardi primenjeni na autonomne sisteme za kočenje u slučaju opasnosti takođe su revidirani, dok se testovi sada obavljaju i na sistemima za upozoravanje vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: