Velika promena - smanjivali motore, sada ih povećavaju

Brojne automobilske kompanije počeće ponovo da povećavaju radne zapremine motora, nakon što je utvrđeno da sve manji pogonski agregati neće moći da prođu nove, stroge testove emisije izduvnih gasova koji će se sprovoditi u realnim uslovima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

12:25

Velika promena - smanjivali motore, sada ih povećavaju
Toyotin motor sa 3 cilindra (ilustracija)

Kako izveštava Rojters, kompanije kao što su Volkswagen, General Motors i Renault obrnuće takozvani "daunsajzing" proces koji je poslednjih godina naročito uzeo maha i doveo do toga da su motori ispod jednog litra zapremine uobičajena pojava u manjim automobilima.

Navodi se da je uočeno da mali benzinski motori izbacuju "znatnu količinu finih čestica i ugljen-monoksida", a da toplota koju generišu kompaktni turbo dizel agregati rezultuje povećanim očitavanjem azotnih oksida, čak 15 puta iznad dozvoljenih granica.

Tako se, na primer, očekuje da će zbog problema sa previskoim emisijama štetnih gasova Volkswagen ukinuti trocilindarski 1.4 litarski dizel, i zameniti ga 1.6 litarskom jedinicom sa 4 cilindra. Renault bi takođe trebalo da u budućnosti poveća zapreminu svog 1.6 dizel motora za 10-ak pocenata, dok će sledeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine, takođe biti veća za 25-30% u odnosu na aktuelni 1.2 litarski dizelaš.

Da su nove tendencije u proizvodnji motora izvesne, potvrđuje i izjava koju je nedavno dao direktor Renault-Nissana zadužen za pogonske sisteme, Alen Raposo.

"Tehnologija koju smo do sada koristili za smanjenje kapaciteta motora više nam ne omogućava da ispunjavamo postavljene emisione standarde. Dostigli smo granicu u 'daunasjzingu'", rekao je Raposo na upravo okončanom sajmu automobila u Parizu.

Analitičari procenjuju da će zbog striktnih testova koji će se obavljati u realnim uslovima vožnje, a ne kao do sada u kontrolisanom laboratorijskom okruženju, u budućnosti nestati benzinci ispod 1.2 litra zapremine, kao i dizelaši ispod 1.5 litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: