Četvrtak, 25.12.2014.

15:25

Zakon o nestalim bebama do maja

Poseban zakon o nestalim bebama trebalo bi da bude donesen najkasnije do kraja maja 2015. godine, izjavio je minstar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: B92, Beta

Default images

U izradu zakona biće uključeni i predstavnici roditelja. Oni su uglavnom su zadovoljni i kažu da im je najvažnije da se utvrdi istina o njihovoj nestaloj deci, ali i da se ovakvi slučajevi ne dešavaju ubuduće.

Lončar i ministar pravde Nikola Selaković sastali su se sa predstavnicima udruženja roditelja nestalih beba, od kojih su dobili podršku za donošenje posebnog zakona.

"Konačno smo krenuli da rešavamo nešto što traje decenijama. Odlučili smo se na potez koji nije bilo lako doneti. Preuzeli smo odgovornost i dobili podršku od svih da to uradimo", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, cilj donošenja ovog zakona je da se sazna istina i da se utvrdi ono što je bilo, naglasivši da se u Srbiji već preduzimaju mere da se takve stvari više ne dešavaju.

Lončar je rekao da će Srbija biti prva zemlja u svetu koja će doneti zakon leks specijalis kojim će se rešiti sudbina nestalih beba u Srbiji.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će u izradu zakona leks specijalisa učestvovati predstavnici udruženja roditelja nestalih beba, stručnjaci za oblast ljudskih prava, predstavnici nezavisnih regulatornih tela, MUP-a, ministarstava pravde i zdravlja i Republičkog javnog tužilaštva.

On je naglasio da će sam tok izrade tog zakona biti jedna vrsta javne rasprave i da je najbitnije kakvi će biti njegovi efekti.

"Korist od ovog zakona nemaju samo roditelji koji sumnjaju da su njihova deca nestala, već i svi ostali roditelji u Srbiji, kao i država da ubuduće promenom svojih zakonskih propisa spreči bilo kakvu mogućnost zloupotreba", naglasio je Selaković.

On je podsetio da Srbija ima jedinstvenu situaciju u svetu sa kojom se suočava, jer postoji velika grupa ljudi koja ne dolazi do pravde nekoliko decenija.

"Svaki roditelj koji sumnja da mu je dete nestalo, da je oteto, prodato ili da su vršene različite protivzakonite radnje za novorođenčad ima pravo da sazna istinu. Cilj zakona je istina i pravda. Nekada je to informacija, odgovornost ili prevencija", naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, o ovoj odluci do 9. januara 2015. godine biće obavešten Komitet ministra Saveta Evrope, koji prati izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Državni sekretar u MUP Saša Nikolić rekao je da će MUP učiniti sve u okviru svojih ovlašćenja kako bi se došlo do istine i da MUP radi po nalogu tužilaštva.

Predstavnik Udruženja nestalih beba Nikola Šegrt rekao je da krađe beba u budućnosti neće biti, tek kada se reši ono što se dešavalo u prošlosti.

"Radimo zakon koji će isključiti slučaj zastarelosti, neće biti krivične odgovornosti, već samo istina", naglasio je on.

On je dodao da se i dalje svakodnevno udruženju javljaju roditelji koji sumnjaju da su im bebe nestale.

Majka nestale bebe Mirjana Novak rekla je da će roditelji učestvovati u donošenju zakona i da je ovo veliki korak i pobeda roditelja, jer državne institucije, kako kaže, svih ovih godina nisu htele da sarađuju sa roditeljima.

Neki od njih ne misle da država iskreno stoji iz namere da se ozbiljno bavi ovim problemom.

"Oni su dali nama da predlažemo taj leks specijalis, kao da farmaceutu dajte da napravi automobil na vodu. Ako hoćete da sprečite krađu beba dajte DNK analizu video nadzor odskaču nam sa stolice kad ima to pomenemo“, Vladimir Činčarević iz Udruženja roditečlja nestalih beba.

Prema pisanjima medija, postoje podaci da se u Srbiji prodaju bebe po ceni od 15.000 do 45.000 evra i da nema zakona koji propisuje kako postupati sa telima preminule odojčadi.

U septembru prošle godine Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio je da je Zorici Jovanović, čija je beba nestala 1983. godine u porodilištu u Ćupriji, uskraćeno pravo na porodični život i da je država u obavezi da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Takođe, Sud je državi naložio da ustanovi mehanizam za rasvetljivanje sudbine još 100 beba čiji su se roditelji obratili međunarodnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: