Nedelja, 01.07.2012.

20:39

Dodik: Srbi podneli najveće žrtve

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je na obeležavanju 70. godišnjice od bitke na Kozari da je srpski narod podneo najveće žrtve u borbi protiv fašizma.

Izvor: Beta

Default images

On je istakao da danas ima onih koji žele da umanje njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, Dodik je rekao da je na prostoru Bosne i Hercegovine ustanak protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu podignut isključivo u krajevima u kojima su živeli Srbi, a ne, kako je naveo, u Sarajevu.

"Srbi su u ogromnoj većini bili pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica i najviše je srpski narod nastradao u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik i ukazao da je činjenica da su, s druge strane, drugi narodi bivše Jugoslavije većinom stali na stranu okupatora.

Govoreći o žrtvama koje je podneo srpski narod tokom bitke na Kozari, predsednik Republike Srpske je podsetio da mnoga mesta na Kozari, Potkozarju i Grmeču nikada nisu uspela da dostignu broj stanovnika koji su imala pre Drugog svetskog rata.

On je upozorio da je potrebno "sprečiti pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata u kojima se nastoji minimizirati uloga srpskog naroda", a, kako je naveo, povećati uloga drugih u borbi protiv fašizma.

"Jasenovac i Kozara su najznačajniji simboli stradanja srpskog naroda fašizmu i okupatoru. Na spomeniku na Kozari ispisana su imena žrtava, a u najvećem broju slučajeva to su srpska imena", rekao je Dodik i dodao se stoga Jasenovac i Kozara ne smeju zaboraviti.

Pm je podsetio i da su se brojčano slabe partizanske snage na Kozari suprostavile nemačkim nacistima i hrvatskim ustašama koji su želeli da istrebe narod tog kraja.

Osvrnuvši se na raspad SFRJ, Dodik je rekao da je za Srbe Jugoslavija značila kraj borbe za svoju državu, a da je za mnoge druge narode bivše Jugoslavije ona značila samo "prolaznu stanicu za stvaranje nacionalnih država".

"Naša zabluda sa jugoslovenstvom trajala je nepotrebno dugo", ocenio je Dodik i podsetio da je srpski narod u Bosni i Hercegovini želeo da ostane u Jugoslaviji za koju je tokom Drugog svetskog rata podneo velike žrtve, a ne da se nađe u poziciji manjine u drugoj državi.

Dodik je istakao da je Republika Srpska "garant opstanka našeg naroda zapadno od Drine".

Svečanu akademiju u Beogradu povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari organizovalo je Udruženje Kozaraca, a prisutni su bili I predstavnici državnih institucija Srbije na čelu sa ministrom Predragom Markovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: