Sreda, 02.11.2016.

11:35

"Zgrade jeftinije, a štede do 50 odsto struje"

U Srbiji je do sada izdato više od 1.600 energetskih pasoša, rekla je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović na otvaranju Sajama i konferencije zelene gradnje.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Na toj manifestraciji u Belekspo centru, koja će trajati do 4. novembra, učestvuje oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti.

Otvaranju sajma prisustvovali su ambasadori SAD i Italije, Kajlija Skota i đuzepe Manca.

"Pred nama je još mnogo posla kada govorimo o zelenoj gradnji. Mislim da smo kao država doneli svu potrebnu regulativu i stvori uslove za zelenu radnju, deo je bio u energetici, a deo u građevinrstvu", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da energetske pasoše treba da imaju ne samo nove već i stare zgrade koje se rekonstruišu.

"Kao društvo još nismo počeli da razmišljamo šta znači zelena gradnja. To ne znači samo ispoštovati standarde već i kvalitetniji zivot i manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo", rekla je Mihajlović.

Kako kaže, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji je pet odsto jeftinija u odnosu na izgradnju obične zgrade, a istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 struje, štedimo i 40 odsto vode i 70 odsto otpada.

Ona je podsetila da država ima i Fond za energetsku efikasnost i da će on u narednom periodu unaprediti ono zelenu gradnju.

"U Srbiji se troši tri puta više energije po metru kvadratnom nego što to radi prosečan stanovnik u EU", navela je Mihajlović.

Ona je rekla novinarima da treba da učimo od onih koji su u toj oblasti napredovali brže od nas.

"Treba da pošaljemo poruku da su SAD prijatelj i partner u našim bilateralnim i ekonomskim odnosima, kao i Italija i druge zemlje EU. Da vidimo kako naši odnosi u ovom segmentu da budu još bolji, želimo da imamo što bolje uslove poslovanja. Zajedno smo radili sa američkom amasadom na izdavanju građevinskih dozvola", naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla da je od 2000. godine do danas ima više od 1.000 američkih kompanija, ili kompanija sa američkim kapitalom u kojima radi više od 20.000 ljudi.

"Želimo da se ta saradnja nastavi i da to bude na naše obostrano zadovoljstvo", naglasila je Mihajlović.

Ambasador Skot je podsetio da SAD imaju Savet zelenih zgrada koji se bavi sertifikacijom objekata po vodećim LEED standardima, koji su veoma važni za zelenu gradnju i ekologiju.

"Ovo je dobra prilika da vidimo neka nova rešenja i primenu novih stadarda koji pomažu ekologiji i zelenoj industriji koja može dosta da stimuliše ekonomski rast", naveo je Skot.

On je podsetio da je američka ambasada jedna od prvih zgrada u Srbiji koja je kompletno urađena po sistemu zelene gradnje.

"Imamo najviši sertifikat LEED i veoma smo ponosni", naveo je Skot dodajući da u tom objektu primenjuju ekološke sisteme, koriste reciklirane materijale, prečišćavaju vodu koja ide u kanalizaciju i drugo.

Ambasador Manco je rekao da mu je veoma drago što je Italija sponzor izložbe i poručio da Italija podržava Srbiju na putu ka EU.

Italija, kako je naglasio, podržava Srbiju i oblasti zelene gradnje i zaštiti životne sredine, što je veoma važna oblast za evropske integracije Srbije.

On je podsetio da ambasada Italije ove godine obležava 90 godina zgrade ambasade, kao i da se kontinuirano trude da taj objekat bude usklađen sa novim ekološkim standardima.

Manco je, takođe, zahvalio Srbiji i njenim građanima na podršci italijanskom narodu koji je pogodio zemljotres.

On je dodao je na izložbi prisutno 10 izlagača iz Italije.

Posetioci će, kako se očekuje, biti u prilici da se upoznaju sa svetskim trendovima u održivoj gradnji arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i segmentima energetske efikasnosti, korišcenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i racionalnog korišćenja vode u zelenim zgradama.

Planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: